Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

12. Budapesti Építészeti Filmnapok//Buildings with Feelings

2020. Már. 5. - 19:00

Budapest


Toldi mozi, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.


„Ha azt látod, hogy vintage ruhaboltok jelennek meg a környékeden, az azt jelenti, hogy hamarosan el kell költöznöd.” – summázza tapasztalatait egy helyi lakos, akinek nemsokára szintén mennie kell. Nincs hova ágálni, a városi együttélés játékszabályait egyre inkább alakítják lenyomozhatatlan külföldi befektetők, arctalan nagyvállalatok vagy top-down bürokraták. Mint a természet, ezek az erők is részvétlenek az egyéni sorsok iránt. A tőzsdei indexek, statisztikák és kalkulusok világa nem számol azoknak a kötődésével, akiket felszámol, kijjebb tol vagy lecserél a hatalmi érdek. Pedig a lakhatás alapvető emberi jog, ami nélkül a „jó élet” elképzelhetetlen, mégis egyre szűkösebbnek bizonyul mai társadalmunkban a biztonság, az otthon vagy a nyugalom érzése.

Az a lehetőség, hogy az értelem mellett az érzelmek szerepét is fontolóra vegyük, akár a döntéshozásban, tervezésben vagy a történelem alakulásában, sokáig fel sem merült. Manapság egyre inkább lehetünk tanúi annak, hogy ez a tabu megdől és elkezdünk a világról a közös érzelmeink mentén gondolkodni. A bolygó jövője iránti aggodalmunkra a „klímaszorongás” szót használjuk, és hasonlóképpen kerül szembe az ember olyan érzelmekkel mint az elmúlt idők felett érzett szomorúság, a növekvő jólét keltette boldogság, a fejlődő technológia iránti csodálat vagy a „maradj csak és folytasd, amit csinálsz” nyugalma. És ma bárki megteheti ezt anélkül, hogy bárki rásütné az irracionalitás bélyegét.

„Vállald fel érzelmeidet és cselekedj a bolygóért, a városért, a környékért, a terekért és a helyekért, amelyeket szeretsz.”

A részletes program a KÉK honlapján érhető el.

A Facebook-esemény itt érhető el.