Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

2010. ÉVI DERKOVITS GYULA KÉPZŐMŰVÉSZETI ÖSZTÖNDÍJASOK BESZÁMOLÓ KIÁLLÍTÁSA

2011. ápr. 9. - 10:00

Budapest


Ernst Múzeum, Nagymező u. 8.


Vadnak született

1955-ös megalapításakor a magyar állam három éven keresztül havi háromezer forinttal támogatta azokat a 35 év alatti tehetséges képzőművészeket, akiket a Derkovits Gyuláról elnevezett ösztöndíjban részesített. Ma bruttó nyolcvanezer forintot nyerhet el a pályázó tizenegy (!) hónapon keresztül és azt a lehetőséget, hogy az évenkénti beszámoló kiállításon bemutatott munkák alapján a második, illetve harmadik évfolyam ösztöndíjára is jogosultságot szerezzen. Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan fiatal képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász- és intermédia művész), aki már önálló művészi tevékenységet tud felmutatni.

A kezdeti évek követelményeihez képest nagy könnyebbség a művészek számára, hogy az ösztöndíj folyósításának ideje alatt is rendezhetnek önálló kiállítást, megbízásokat vállalhatnak, eladhatják műveiket, nem kell részt venniük ideológiai továbbképzésen, és nincs kötelező vidéki vagy üzemi termelőmunkában töltött gyakorlat sem. Ugyanakkor az is igaz, hogy reálértékét tekintve a kezdeti összeg hatékonyabban segítette a pályakezdők egzisztenciális helyzetét, viszont a mai művészek többsége már jelentős kiállítási múlttal rendelkezik, kereskedelmi galériákhoz tartozik, köz- és még inkább magánygyűjtemények őrzik műveiket, megmutathatják kreativitásukat az ország határain túl is.

Presztízsértékén túl a díj népszerűségét (évente közel kétszázan pályáznak tíz helyre) annak is köszönheti, hogy e korosztály számára ez az egyetlen, folyamatosságot biztosító közvetlen állami támogatási forma. Az utóbbi évek kritikai visszhangjai is azt jelezték, amire idén is számíthatunk: a 30 művész rendkívül izgalmas, stilárisan és műfajilag is sokszínű vizuális élményt fog nyújtani a tárlat látogatóinak.

I. évfolyam

Földi Gergely, Germán Fatime, Kis Endre, Süli-Zakar Szabolcs, Szabó Eszter, Szabó Éva Eszter, Takács Szilvia.

II. évfolyam

Albert Ádám, Czene Márta, Csákány István, Dénes Ágnes Dóra, Esterházy Marcell, Fa Marianna, Fodor János, Fülöp Gábor, Hatházi László András, Horváth Roland, Khoór Lilla, Koralevics Rita, Sipos Eszter.

III. évfolyam

Batykó Róbert, Cseh Lili, Horváth Dániel, Horváth Tibor, Kis Csaba, Kristóf Krisztián, Loránt Anikó Erzsébet, Pintér Balázs, Szörényi Beatrix Judit, Tarr Hajnalka.

  • 2011. április 09. – 2011. május 29.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .