Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

28. THEALTER

2018. aug. 3. - 17:00

Szeged


Régi Zsinagóga, Hajnóczy utca 12.


Az idén augusztus 3. és 11. között rendezi meg a MASZK Egyesület a 28. Thealter nemzetközi színházi fesztivált. A programsorozat fókuszpontjában ezúttal a határon túli alkotók állnak: öt társulat hét produkcióját hozzák el Szegedre.

A fesztivál nyitónapján lesz az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatója. A Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) szövegét Nótáros Lajos írta, a darabot Tapasztó Ernő állította színpadra. A történet középpontjában egy színésznő áll, aki lerobbant autójában várakozva telefonon szakít férjével és szerelmével, miközben végigszáguld száz év legjellemzőbb női karakterein.

Kokan Mladenović második alkalommal dolgozott együtt a temesvári színház társulatával, és ismét egy klasszikus szerzőhöz tért vissza, amikor színpadra állította a Shakespeare, Sonnet 66 című Shakespeare-szonett adaptációt. A különleges látványvilágú előadás figuráit Aszalos Géza, Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Enikő, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Simó Emese, Tar Mónika és Tokai Andrea keltik életre. Az előadás augusztus 9-én, a Kisszínházban lesz látható.

Visszatér Szegedre a sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata. Legújabb előadásukat Fehér Ferenc koreográfussal készítették el. „Egy dinamikus, precíz, jól olvasható előadás a Lift, amellyel jó felutazni a hatodikra, és a végén jó visszaereszkedni a földszintre.” Az izgalmas táncszínházi produkciót augusztus 10-én mutatják be a Régi Zsinagógában.

Elsőként lesz látható Magyarországon a fesztivál zárónapján, augusztus 11-én a Kosztolányi Dezső Színház legújabb bemutatója, Az Úr nevében. Az előadás „egy politikailag brutálisan inkorrekt színházi akció”, amelyben „sok olyan dolog hangzik el, amivel emberként lehet, hogy nem tudunk egyezni, de ha a szívünkre tesszük a kezünket, akkor rájövünk, hogy ezek azok a gondolatok, amelyek már nekünk is eszünkbe jutottak, akár fölvállaljuk, akár nem” – fogalmazott Urbán Adrás rendező.

A fesztivál idején idén is tartanak workshopot Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője és Sardar Tagirovsky rendező, színész vezetésével. Mindkét kurzus kiindulópontja a Szentivánéji álom, a közös munkát lezáró munkabemutatókat augusztus 10-én ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.

További részletek és programinformációk a fesztivál honlapján elérhetőek.