Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A Földtől a Világegyetemig

2016. jan. 16. - 12:00

Debrecen


Agóra Tudományos Élményközpont, Egyetemi Botanikuskert


A Földtől a Világegyetemig – Debrecenben készült az új teljeskupolás-show magyar szinkronja

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) félórás teljeskupolás-filmje elképesztő távolságokat ölel át időben és térben. A Világegyetem születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A felfedező út során betekintés nyerünk a csillagok születésének és halálának titkaiba, a Tejúton is túlra elkalandozva megismerjük a galaxisok elképzelhetetlen sokaságát, és találkozhatunk napjaink hatalmas teleszkópjaival is, melyeknek köszönhetően még mélyebb ismereteket szerezhetünk a Világegyetemről.

A From Earth to the Universe az Európai Déli Obszervatórium legújabb, első saját gyártású filmje. Ez a teljeskupolás-show lesz a 2017-ben Münchenben megnyíló ESO Supernova Planetárium fő attrakciója. A film premierje Athénban és Hamburgban volt 2015 júniusában. A produkciót a fiatal görög rendező, Theofanis N. Matsopoulos jegyzi, aki asztrofotózással és kifejezetten planetáriumi filmek készítésével foglalkozik. A film fotózásához az Athéni Nemzeti Obszervatórium speciális teleszkópjait használta.

A Földtől a Világegyetemig című film az első olyan nagyfelbontású teljeskupolás-show, amely szabadon letölthető. Eredetileg angolul készült, de eddig már csaknem húsz nyelvre fordították le, Angliától Japánig, Spanyolországtól Indiáig számos országban vetítik. A magyar változatot a debreceni Agóra Tudományos Élményközpont készítette a Csokonai Nemzeti Színházzal együttműködve. A narrátor Varga Klári színművész, akit magával ragadott a film látványvilága: „Gyerekkorom óta fürkészem a végtelen eget, és lenyűgöz a gondolat, hogy amíg én távolságnak érzem átrepülni egy kontinenst, addig egy más szemszögből az egész Föld egy porszem… és telis tele körülöttünk az Univerzum titkokkal, s mi részei vagyunk!”

A Földtől a Világegyetemig debreceni bemutatója 2016. január 16-án, szombaton 12 órakor lesz az Agórában. A filmet január 31-ig szombaton és vasárnap 12, 14 és 16 órától vetítik az élményközpont mobil digitális planetáriumában, hétköznapokon pedig 14 és 16 órakor van bemutató. A planetárium maximális befogadóképessége 50 fő. A látogatók így korlátozott számban, érkezési sorrendben tudnak a programokon részt venni az Agórába szóló belépőjeggyel.

A film angol nyelvű előzetese itt érhető el.