Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A magyar Faust (premier)

2015. okt. 2. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth u. 10.


orban_janos_denes

Orbán János Dénes A magyar Faust című tragikomédiájával ünnepli fennállásának 150 éves jubileumát a debreceni Csokonai Színház. A darab premierje 2015. október 2-án, a díszelőadás október 7-én 19 órától lesz.

Igazi debreceni mítosz lép színpadra. Orbán János Dénes az erdélyi irodalom fenegyerekeként vonult be a köztudatba. Az immáron negyvenes éveit taposó író és költő 2004-ben a magyar Nemzeti Színháztól kapott elismerést A magyar Faust című drámájáért. A Csokonai Színház a 2015/2016-os, jubileumi évadban ennek a darabnak a színpadra vitelét tűzte ki célul − nem véletlenül: a mű Debrecen méltán híres és neves professzorának, Hatvani Istvánnak állít emléket. A fiatal alkotó alapos és pontos kutatómunkát végezve írta meg a drámaszöveget, a Debreceni Református Kollégium XVIII. századi hagyományai és szokásai ugyanúgy fellelhetőek benne, mint Hatvani István életútjának különleges fordulatai.

Orbán János Dénes művében az ördögfiakat, garabonciás diákokat, varázslatokat, mágiát emlegető ironikus-humoros történetek megkapó gördülékenységgel kapcsolódnak a fausti probléma köré: Hatvani szerteágazó tudását az ördöggel kötött alkunak köszönheti. Ez természetesen csak fikció (ráadásul úgy alakul a történet, hogy a professzor végül túljár Mefisztó eszén), ám kiváló alkalmat ad arra, hogy az emberi élet nagy és fajsúlyos kérdései, sorstragédiának is beillő események, valamint az apró-cseprő gondok és örömök egyetlen műbe foglaltassanak.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .