Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A nyakkendő mint kihívás – Horvát hozzájárulás a globális kultúrához (kiállításmegnyitó)

2011. jún. 30. - 17:00

1056 Budapest


Budapest Galéria, Szabad sajtó út 5.


Horvát hozzájárulás a globális kultúrához

A zágrábi Academia Cravatica és a Horvát Köztársaság budapesti Nagykövetségének közös kiállítása. A megjelenteket Ivan Bandić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete köszönti. A kiállítást csütörtökön 17 órakor Csomós Miklós, Oktatási és Kulturális főpolgármester-helyettes nyitja meg. Szakmai vezetést tart a kiállítás kurátora, Nikola Albaneze.
Az Academia Cravatica egy non-profit szervezet, amelyet 1997. március 26-án alapítottak azzal a céllal, hogy tanulmányozza, megőrizze és fejlessze a nyakkendőt mint a horvát és a világörökség részét.
A kiállítás jelenlegi anyagát több mint százötven olyan műalkotás képezi, melyeket horvátországi és külföldi művészek készítettek. Különösen fontos, hogy a kiállítást befogadó ország művészei is képviseltessék magukat, mert a tárlat koncepciója szerint az anyag folyamatosan bővül.
Az Academia Cravatica kiválasztja azokat az alkotásokat, amelyeket a nemzetközi válogatáshoz csatolnak és bemutatnak a budapesti kiállításon. A tárlat után, az alkotó hozzájárulásával a művek átkerülnének a jövendő zágrábi nyakkendőmúzeum anyagába.
Az eddig összegyűjtött művek több mint felét festmények teszik ki, de vannak köztük szobrok, installációk, videó- és filmalkotások is. Az elmúlt hét évben a kiállítást Bosznia-Hercegovinában, Egyiptomban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Lengyelországban, Ausztriában, Bulgáriában, Németországban mutatták be, Horvátországban pedig Pulában és Splitben – tájékoztatott a horvát nagykövetség.
A horvátok úgy tartják, hogy Horvátország a nyakkendő őshazája. A kiegészítő viselésének első nyomai a XVII. század első feléig, az európai 30 éves háborúig nyúlnak vissza. A horvát könnyűlovasság a francia király szolgálatába állt, a horvát huszárokat a nyakukban hordott, jellegzetesen megkötött kendőről is fel lehetett ismerni. A nyakkendő népszerűsége pedig azóta is töretlen. A nyugati civilizációban szinte elmaradhatatlan kellékévé vált a férfiak alkalmi és hivatalos viseletének.
A felmérések szerint manapság naponta 600-700 millió ember visel nyakkendőt.

  • Kiállító művészek:
Ivica ANTOLČIĆ, Lovro ARTUKOVIĆ, Vedran BIŠIĆ, Loara BLAŽEVIĆ, Nikica BLAŽEVIĆ, Morena BRNČIĆ, Marijan BUŠIĆ, Igor HUBEJ, Zdenko BUŽEK, David CHINAMA, Kudzanai Charles CHIURAI, Hamo ČAVRK, Radovan Domagoj DEVLIĆ, Dinko DOMAČINOVIĆ, Emilija DUPAROVA, Sandro ĐUKIĆ, Danko FRIŠČIĆ, Bojan GAGIĆ, Zbigniew GORLAK, Ivan GREGOV, Igor GUSTINI, Nikolina IVEZIĆ, Ivana KESER, Koraljka KOVAČ, Lynette TEN KROODEN, Maja KUBRATOVA, Zlatka STOJKOVA, Vasko LIPOVAC, Valentina LUKIĆ, Boris LJUBIČIĆ, Mladen MARINOVIĆ, Davor MEZAK, Ljiljana MIHALJEVIĆ, Claes OLDENBURG, Daniel RANKADI MOSAKO, Davor RAPAIĆ, Daniela RATKAJEC PEDIŠIĆ, Sanja SAŠO, Motlamedi SEHUHULA, Michael W. SOI, Eduard STRENJA, Krunislav STOJANOVSKI, Susanna SWART, Katrina POTTS, Miroslav ŠUTEJ, Marie THERON, Yaeko TOKURA, Shunsuke MIZOE, Eugen VODOPIVEC BORKOVSKY, Bronislav WOLANIN, Leon ZAKRAJŠEK, Josip ZANKI, Jozefka ANTAL, Anett DELI, Ilona P. BOROS, Bálint BÖRZSEY, Zsuzsanna GESZTELYI NAGY, József Sándor KOLOZS, Ágnes KUPECZIG, Árpád LUZSICZA, Ákos MATZON, Hella MENTUS, Karol PICHLER, László SZOTYORY, Gábor Andor TOOTH.
  • 2011. 6. 30.2011. 8. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .