Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A szöveg öröme – Pesti Bölcsész Akadémia

2013. feb. 25. - 16:00

Budapest


ELTE BTK, Múzeum krt. 4-6.A SZÖVEG ÖRÖME

(2013. február 25. – május 20., ELTE BTK, Doktori Kiválósági Központ, nagyelőadó)

Az előadás-sorozatot, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára az irodalomtudomány szépsége és öröme, a hallgatók és oktatók közös lelkesedése hívta életre. Ennek jegyében nyilvános előadásokat tartanak az Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatói a legkülönfélébb témákban. Az előadók saját kutatási eredményeikről, kedvenc íróikról, műveikről fognak beszélni. Ennek során felvezetik az őket foglalkoztató izgalmasabbnál izgalmasabb kérdéseket, és megosztják saját olvasataikat, gondolataikat az érdeklődőkkel, majd az előadásokat követő beszélgetések során bevonják a közönséget is a tudomány, a közös olvasás élményébe. A Bölcsészettudományi Kar ily módon nyitott egyetemmé válik, és kitárja kapuit minden érdeklődő felé.

A félév során lehetőség nyílik teljes, négy előadásból álló kurzusok látogatására, amelyek olyan szerzők műveit közelítik meg új szempontok felől, mint Pilinszky János, Hajnóczy Péter, Kosztolányi Dezső, Esterházy Péter, Závada Pál, Zrínyi Miklós, Arany János, Dante, Mohácsi János, Emily Brontë, Jane Austen és így tovább. A test, érzékiség, jelenlét és szexualitás szerepét, jelentőségét a kortárs irodalomban és tudományban több előadás is tárgyalja. Terítékre kerül a színház, az esztétika, a Biblia, a romantika korszaka, az olasz képzőművészet, valamint a képvers és az eposz műfaji hagyománya is. A mai irodalom- és kultúrakutatás fontos területei közül a résztvevők megismerkedhetnek még az emlékezet- és a traumakutatás felvetéseivel, a média és a pszichoanalízis vizsgálatával, a közéleti líra, a hagyomány és a haza fogalmának különböző megközelítéseivel vagy a kéziratkutatás problémáival.

Emellett egy-egy előadás erejéig szó lesz még a Zabhegyezőről, az Esti Kornélról, a fantasztikus irodalomról, a 19. századi nőirodalomról, az olasz képzőművészetről, Garcia Lorcáról, a könyvtár világáról és a 18-19. századi bűnözésről is.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .