Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

A világ élvonalában – XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás

2012. Már. 27. - 10:00

1088 Budapest


Magyar Nemzeti Múzeum, Múzeum krt. 14-16.


Pálfi Zsófia - Átlagmagyar
Magyar Újságírók Országos Szövetségével és a Magyar Nemzeti Múzeummal közös program.
Jubileumi, 30. évfordulójához érkezett a Magyar Sajtófotó Kiállítás, amely az egyetlen olyan kiállítás Magyarországon, amely ilyen hosszú időt élt meg. Nem véletlenül.
A fotográfia és nem utolsósorban a magyar fotográfusok immár évszázados sikertörténete a műfajt “hungarikummá” tette. Magyar tudósok. Magyar zeneszerzők. Magyar fotográfusok. Az elmúlt évszázadtól napjainkig ők azok, akik tehetségükkel, tudásukkal, teljesítményükkel nem csupán maguknak, de Magyarországnak is tekintélyt és hírnevet szereztek. A világ élvonalában álltak és állnak ma is.
A magyar fotográfia sikertörténete napjainkban is folytatódik. Az elmúlt években számos hazai és külföldi kiállítás bizonyította, hogy a magyar fotográfia – többnyire külföldre távozott – mesterei, klasszikusai mellett az itthon maradt 20. századi alkotók és mai utódaik is milyen sokat tudnak hozzáadni a magyar és nemzetközi művészet- és kultúrtörténethez. Jelentőségük ugyanúgy tetten érhető a designban, a képzőművészetben és a fotó több ágában, legyen szó portréfotózásról, divat – és sportfotózásról, a hétköznapi élet ábrázolásáról vagy háborús tudósításról.
A hat héten át látható tárlaton az elmúlt év legizgalmasabb pillanatait, természeti csodáit, drámai, örömteli, mulatságos élethelyzeteit, kivételes művészeti és sportteljesítményeit lehet felidézni. Dráma, szépség, hangulat, küzdelem, humor 2011-ben. Mi voltunk a szereplői, a szurkolói, a nyertesei, a vesztesei. Száz és száz fotó, amit érdemes megnézni.
A Harminc év képekben című kísérőkiállításon az elmúlt három évtized legjobb sajtófotóiból készülő válogatás lesz látható. Harminc év a történelem szempontjából csupán egy villanás, de egy ország és különösen Magyarország esetében jelentős – történelemformáló – időszak. A képek pedig beszédesek, a távlatokból visszatekintve átértékelődnek, talán fajsúlyosabbakká válnak, szembesítésre ösztönöznek, de mindenképpen kalandos időutazásra hívnak.

  • 2012. május 6-ig látogatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .