Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Artmagazin ♡ Salgótarján

2019. máj. 18. - 09:00

Salgótarján


Megyei Tanács, Dornyai Béla Múzeum, Karancs Szálló, Művelődési Ház, stb.


Ismét buszos utazás az Artmagazinnal! Miskolc és Dunaújváros után a busz ezúttal meg sem áll Salgótarjánig.

Eddig már két olyan várossal is megismerkedtek az Artmagazin buszos arturistái, amelyek nem tipikus turista-célpontok, de pont emiatt még szinte háborítatlan formában őrzik egy korszak lenyomatát. Azét a korszakét, amelyben az építészek szeme előtt tervezéskor még valamiféle közösség utópiája lebegett, illetve a tervezhetőség, a modernitás ideája.

Az eddig már divatba jött stílusok, és az ezek jegyeit mutató védendő műemlékek után most a 60-as 70-es évek modernizmusa, néha brutalizmusnak is nevezhető stílusa került az érdeklődés középpontjába. Ezek legszebb példányai közül jó néhány található a szocializmus mintavárosaként kezelt Salgótarján városközpontjában. Ezeket, az egykori Megyei Tanács, a Dornyai Béla Múzeum, a Karancs Szálló és a Művelődési Ház épületei által kijelölt útvonalat járják majd be a korszak építészetének kutatója, számos sikeres kiállítás rendezője, Branczik Márta építészettörténész vezetésével.

A szervezők ebédhelyszínt is javasolnak, akik velük tartanak, az étterem teraszáról a környező hegyeket láthatják majd.

Közben Balázs János festészete szóba kerül, a volt szocialista ‘médiamogul’, a Magyar Nemzet főszerkesztője, Mihályfi Ernő Salgótarjánban őrzött gyűjteményét is útba ejti a kirándulás.

Indulás Budapestről: 9:00, Hősök tere (a Műcsarnok mellől)

Érkezés Budapestre: 20:00 körül

A kirándulás költsége: május 16-ig történő jelentkezéssel és befizetéssel: 6 500 Ft

Jelentkezés a tormasi@artmagazin.hu email-címen lehetséges.