Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Artpool 40 – Aktív Archívumok, Művészeti Hálózatok//konferencia

2020. feb. 20. - 09:30

Budapest


Szépművészeti Múzeum, Dózsa György út 41.


Az Artpool alapításának 40. évfordulója és az Artpoolt is magában foglaló Közép-Európai Művészettörténeti Kutató Intézet (KEMKI) ez évre tervezett létrejötte alkalmából nemzetközi konferenciát szerveznek. Az esemény célja, hogy feltérképezze az Artpool történetének és jelen művészetkutató munkájának kontextusait a művészarchívumokkal, a progresszív muzeológiával, és a hidegháború művészeti színtereinek és hálózatainak történetével foglalkozó nemzetközi, transznacionális kutatások körében. A konferencia így olyan kutatási területek összefüggéseire kérdez rá, amelyek az Artpool múltja és jövője szempontjából is meghatározóak, mint a kapcsolatművészet, a szamizdat, az underground művészet, a művészarchívumok és a progresszív muzeológia.

Az eszmecsere az Artpool „aktív archívum” koncepcióját használja kiindulópontként, és ennek nemzetközi párhuzamait valamint kortárs értelmezéseit és alkalmazásait igyekszik feltárni. Ahogy Galántai György 1979-ben megfogalmazta, az aktív archívum „nem csak gyűjti, ami tőle függetlenül keletkezik, hanem tevékenységével mintegy »előhívja« az archiválandó anyagot (…) projekt-kiírásokkal, kooperációval, cserével, a hálózat bővítésével és az információk hálózatban való áramoltatásával.” Az aktív archívum történelemszemlélete jövőorientált és dinamikus, ezért „nyitott műként, vagy aktivista művészeti tevékenységként is értelmezhető”. Az aktív archívum fő tevékenysége a művészetkutatás, amely nem egy-egy speciális médiummal vagy témával való foglalkozást jelent, hanem a művészet mindenkori helyét, célját, alapjait kutatja az aktuális társadalmi kontextussal összefüggésben és azon túl.

Ebben a szellemben, egy-egy archívumot bemutató leíró előadások helyett a szervezők arra kérték a kutatókat, hogy olyan új/innovatív muzeológiai, kurátori, tudományos és művészeti módszertanokat mutassanak be, amelyekkel az archívumi munka a művészetkutatás és a jövőről alkotott víziók szolgálatába állítható.

Regisztráció: február 17-ig az artpool40.conference@gmail.com emailcímen a következő információk megadásával: név, intézmény, mely napokon kíván részt venni.

Február 20, csütörtök

09:30-10:00 regisztráció
10:00-10:10 köszöntő

10:10-13:30 / 1. szekció: Az archívum mint intézmény – az intézményesülés dilemmái és módszerei

13:30-14:30 ebédszünet

14:30-17:30 / 2. szekció: Az öndokumentálás és archiválás művészeti stratégiái

18:15-19:30 Artpool-látogatás

Február 21, péntek

9:30-11:15 / 3. szekció: Hogyan építjük fel a múltból a jövőt – az önhistorizálás művészete

11:45-13:30 / 4. szekció: Az archívum mint művészeti médium/az archiválás médiumai

13:30-14:30 ebédszünet

14:30-16:15 / 5. szekció: Kapcsolatművészet és hálózat-teóriák

16:45-17:45 záró kerekasztal

18:00 Érdeklődés esetén: látogatás az Artpool jövőbeli helyszínére (KEMKI – Közép-Európai Művészettörténeti Kutató Intézet)

A részletes program az Artpool honlapján érhető el.

A Facebook-esemény itt érhető el.