Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Az AN BLOKK folyóirat vándorkurzusa 1.

2011. Már. 1. - 19:00

1123 Budapest


Nyitott Műhely, Ráth György utca 4.


AnBlokk

Hogyan lehetséges a pszichiátriáról gondolkodni, ha ezt nem “szakértőként” tesszük, hanem ha úgy tekintünk e szaktudományra, mint egy történetileg létrejött esetleges képződményre, amely mindazonáltal jelentős szerepet visz a normalitás meghatározásában és önképünk formálásában? Vagyis, a pszichiátriával kapcsolatos filozófiai és szociológiai kérdésekről lesz szó, a “többszörös személyiség” példáján keresztül.
A kortárs kultúratudományi kutatások olyan kérdésekkel foglalkoznak, amelyek korábban főként a szociológusok és az antropológusok vizsgálódási körébe tartoztak. Miként értelmezzük például a társadalmi mobilizáció új formáit (a kritikai mozgalmakat vagy a megemlékezési szertartásokat), a szegénység mai jelenségeit (a „gettók” életét vagy a „pénzügyi válság” elbeszéléseit), a totális intézmények (a pszichiátria, az iskola) működését, vagy a média és a néző szerepét a „valóság” megteremtésében? Ezeket a jelenségeket közelebbről vizsgálva kiderül, hogy a rendszerváltás Magyarországon nem egyetlen történelmi pillanathoz kötődik, hanem hosszú folyamatként írható le, amelyben nemcsak a politikai közéletnek, a gazdaságnak vagy az intézményrendszer megváltozásának van szerepe, hanem a hétköznapi élet gyakorlatainak és az ún. kulturális rend átalakulásának is különös jelentősége van. Az előadók saját kutatási területükről vett esettanulmányokat mutatnak be. Egy-egy „sűrű” eset elemzésén keresztül azt vizsgálják meg, milyen módokon érdemes gondolkodni ma a kultúra fogalmáról, és miként értelmezhetjük ennek segítségével a mindennapok átalakulásának politikai összefüggéseit. Az előadásokat beszélgetés követi. A belépés díjtalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .