Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Az Élet ízei – Irodalmi klub 2014

2014. Sze. 22. - 19:00

Páty


Pátyi Könyvtár, Rákóczi utca 37.


az élet ízei
A Pátyi Könyvtár Irodalmi Klubjának ősszel induló előadássorozatában olyan írókat vendégel meg, akiknek írásművészetében úgy jelenik meg az életöröm, akár egy jól elkészített töltött káposztában. De nem csupán az életöröm, hanem az életszeretet, annak minden ízével együtt. Az élet sava-borsa. Mert az élet se nem könnyű, se nem édes. Vagy néha mégis…? Igen, néha az. Mint a madártej.

Az irodalom és a gasztronómia kapcsolata már az ókori irodalomban sem volt ismeretlen. A mottóként közölt recept színeivel, illataival gyönyörködtet, személyes megszólításával pedig ismerősként üdvözli, közösségbe hívja olvasóját. Platón Lakoma című dialógusának keretét is a közös étkezés adja. A közös étkezés pedig soha nem csupán táplálkozás, több annál. A meghitt, bensőséges együttlét alkalma. Az együttlété, ahol olyan kérdések is szóba kerülhetnek, amelyek más helyzetekben fel sem merülnek. Ahol olyan igazságok hangozhatnak el, amelyek máshol nem. Jézus is az ünnepi vacsorát választja, hogy átadja legfontosabb üzenetét tanítványainak a kenyérről és a borról.

A kortárs magyar irodalom meghívott szerzői – a gasztronómiában talán legjártasabb magyar író, Krúdy Gyula művészetének szép hagyományát folytatva – ismerik az ételek elkészítésének csínját-bínját, az örömmel és együtt elfogyasztott étel – vagyis az élet szépségét, fontosságát.

Az irodalom és konyhaművészet kapcsolatát, a művészi alkotás különböző rétegeit megismertető estek vendégségbe hívják a közönséget, és alkalmat teremtenek a szerzők legfontosabb műveinek, legfrissebb könyveinek bemutatására is.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .