Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Az otthontalanság polaritása

2017. ápr. 8. - 10:00

Debrecen


b24 Galéria, Batthyány u. 24.


b24

Molnár Dóra Eszter grafikusművész kiállítása Az otthontalanság polaritása 2017. április 8. és május 20. között tekinthető meg a debreceni b24 Galériában. A grafikusművész legújabb tárlata az otthon mint vágyott idea és az otthontalanság okai, formái, hatásai kérdéskörét járja körül.

Molnár Dóra Eszter folyamatosan keresi az otthon, az élet fix pontjainak lehetőségeit. Az eredetileg szobrásznak készülő alkotó 1985-ben született Nyíregyházán, de szülővárosa és jelenlegi otthona, Debrecen mellett számos kiállításon szerepelt már itthon és külföldön – többek között Kínában, Észtországban, Németországban vagy épp Lengyelországban. A b24 Galériában nyíló tárlatának központi motívuma az otthon mint fizikai hely, valamint az otthon mint a személy azonosulásának színtere. Molnár Dóra Eszter saját élethelyzetének emocionális szűrőjén keresztül mutatja be azokat a változásokat, amelyek a 21. századi Európa lakóját foglalkoztatják. A mára megnövekedett lakóhelyi, földrajzi mobilitás társadalmi méretű elidegenedést, a helyi, közösségi identitás (place-identity) gyengülését idézte elő, az informális, személyközi kapcsolatokat a gyengébb, formális kapcsolat, az érzelmi kötődésű otthon fogalmát a fizikai hely fogalma váltotta fel.

A tárlat kísérőszövegeit jegyző Szoboszlai Lilla a kiállítás kapcsán joggal teszi fel a kérdést: vajon létezik-e még az otthon fogalma, a helyhez kötődés? Léteznek-e a nagyvárosokban közösségek, és ha igen, akkor ezek milyen hatással vannak a lokális, közösségi identitásra? A szociológia és antropológia tudomány ezekre a kérdésekre keresi a választ, és ezekre a kérdésekre reflektál Az otthontalanság polaritása című kiállítás is.