Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Bodybuilding kiállításmegnyitó

2019. jún. 28. - 19:00

Szentbékkálla


Pegazus, Kossuth utca 39.


kortárs fotográfia • kollázs– és képzőművészet • installáció a TOBE Gallery és a Pegazus szervezésében

„Testünk történetet mesél el. A test építésének fizikai és lelki folyamata életünk, tapasztalataink és vágyaink tükre, melyet magunk és mások elé tartva leplezünk le.

A BODYBUILDING megmutatja, hogy a sokrétű művészek miként emelik be a testet formanyelvük leképezésének eszközévé. A test szimbolikáján keresztül a művészek képesek megszólítani olyan kollektív érzelmeket és gondolatokat, amelyek közvetítik üzenetüket az ‘ideális’ testről alkotott elképzeléseikről, illetve az ettől való eltérésektől létrehozott nézeteikről, valamint az ahhoz való viszonyulásukról. Az emberi test mindig is jelentős inspirációt nyújtott a művészet számára; hagyományos értelemben a szépség, a szexualitás allegóriájának ábrázolásaként szolgált, később maga vált vászonná vagy ecsetté a művészek eszközeként.

A BODYBUILDING a test(kép) kialakítását és megformálását a kortárs művészetben a hogyan és miért kérdések mentén vitatja. Testünk egyszerre hordozza magán egy adott korszak társadalmi jegyeit, illetve vetíti ki belső személyiségünket és tudatunkat. A művészek egyéni interpretációja és kifejezésmódja elénk tárja, hogy hogyan fogalmazódnak meg a jelenkori testtel kapcsolatos szociális és kulturális kérdések. A művészek kiállított munkái egyszerre mesélnek a társadalom és egyén, identitás és önkép, érzékiség és groteszk történeteiről.” – mondta a kiállításról Turóczi Réka, művészettörténész hallgató.

Kurátorok: Puskás Bea és Tomas Opitz (TOBE Gallery).

Kiállító művészek:

BRÜCKNER János (HU), Carolina CHOCRON (AR), Ali CORDERO CASAL (VE), Cristina KAHLO (MX), KIS Varsó (HU), Zoltán KUNCKEL (VE), Jean-François LEPAGE (FR), MÉSZAROS László (HU), Rocío MONTOYA (ES), NEMES Anna (HU), PÉLI Barna (HU), SZÖLLŐSI Géza (HU), Astrid VAN DAM (US), és VEREBICS Ágnes (HU).

A kiállítást megnyitja: Tóth Csaba műgyűjtő, a Musée National d’Art Moderne – Centre Pompidou Fotó Akvizíciós Bizottságának tagja.

Közreműködik: Musica Moralia, azaz Meggyesházi Éda egyszemélyes posztfolk produkciója.

Meggyesházi Éda különleges hangulatú, experimentális posztfolk világú énekesnő, zenész. Saját megfogalmazása szerint csendes zajt játszik – egyszer cimbalommal, máskor zongorával. Több mint tíz éve van jelen a zenei színtéren Magyarországon, Németországban, Hollandiában. 2012-es első megjelenését, a nagyrészt csellón és elektromos orgonán íródott Tooth and Teeth albumot 2016-ban követte debütáló nagylemeze Hell is Coming Home címmel, intim, rendkívül személyes, cimbalmon, zongorán, orgonán előadott dalokkal. 2016 óta a Klinik Label művésze.

A belépés ingyenes.

A kiállítás július 24-ig látogatható.

A Facebook-esemény itt érhető el.