Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Boldog Gizella örökében – A magyar királynék és Veszprém

2011. aug. 16. - 10:00

Veszprém


Laczkó Dezső Múzeum, Erzsébet sétány 1.


A koronázási palást részleteA kiállítás célja a szent királyi pár hatásának, örökségének felidézése.
Első királyunk, Szent István felesége, a bajor Boldog Gizella királyné alapította a veszprémi Szent Mihály székesegyházat. Innét vette eredetét az a szokás, hogy a Magyar Királyság idején a mindenkori magyar királyné volt a veszprémi székesegyház kegyura. A középkorban a székesegyház szentélyében állt a királyné kegyúri trónszéke. A magyar királynék biztosították a székesegyház felszerelését, gazdag birtokadományaikkal pedig megteremtették az egyház gazdasági, anyagi alapjait is.
Kezdeti ingadozás után, a 14. századtól kezdve elsősorban a veszprémi püspökök közül kerültek ki a magyar királynék kancellárjai. Többnyire ők koronázták meg királynéinkat a középkorban Székesfehérvárott, a Habsburg-korszakban általában Pozsonyban.
A város és királynéink ezen kapcsolatát villantja fel a kiállítás, és elsősorban – nemes másolatok révén – az első szent királyi párhoz kötődő koronázási ereklyéinket, a Szent Korona másolatát a Magyar Nemzeti Múzeumból és a magyar királyi koronázási palást 17. századi másolatát mutatjuk be. Kiállításra kerül még a veszprémvölgyi kolostor alapításáról szóló oklevél is (Magyar Országos Levéltár).

  • 2011. május 6. – 2011. augusztus 31.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .