Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Borostyán, az időkapus mesekönyv-bemutató

2019. jún. 5. - 00:00

Forchtenstein


Fraknó vára, Melinda Esterhazy-Platz 1


A közelgő, 90. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Móra Kiadó szerkesztésében a Borostyán, az időkapus című családi mesekönyv, amelynek szerzője Molnár Krisztina Rita, illusztrátora Szalma Edit.

A könyv a családoknak szól, gyereknek, felnőttnek egyaránt az együtt olvasás és felfedezés örömét magában rejtve. A könyv főszereplője, a nyolc éves Dóri, akit a Fraknó várát 300 éve őrző, és csak a kiválasztottakkal beszélgető krokodil – Borostyán – avatja be a vár egykori urának, Esterházy Pálnak és rajta keresztül a nagymúltú családnak a történetébe, kalandjaiba és szokásaiba. Papp Máté egy 2014-es leírása Molnár jelenlegi könyvére is teljesen igaz, miszerint az olvasó észre sem veszi, hogy a glosszák milyen műveltségi adalékkal szolgálnak anélkül, hogy szájbarágósak lennének.

„… mi is megtudhatunk egyet és mást a múlt titkaiból. Például azt, miért voltak olyan szép kékek a  török tábor sátrai, mi dolga Mihály arkangyalnak Fraknóban, és hány tesója van egy frissen kikelt krokodilnak. Sőt, az is kiderül, mi az a márc vagy a szövétnek, és hogy ez az egész, amit kultúrtörténetnek nevezünk, milyen lebilincselően izgalmas dolog!”– írja a könyv fülszövegében Tóth Krisztina, aki a könyvebemutatón beszélget a Szépíró-díjas szerző Molnár Krisztina Ritával, valamint a könyv illusztrátorával, a 2011-es Év Illusztrátora díjazottjával, Szalma Edittel.