Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Budapest Folk Fest – Locsolóbál

2014. ápr. 21. - 20:00

Budapest


Városszerte, több helyszínen


Locsolóbál

“A folk egy mély kút, ahonnan megannyi más stílus is táplálkozik, kimeríthetetlenül gazdag, személyes, egyszerű, befogadó.”

Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. A Fonó 2010 óta minden tavasszal megrendezi a folk fővárosi ünnepét, bemutatva a népzene és világzene legnevesebb hazai és határontúli képviselőit, valamint rangos külföldi művészeket.

“Múltunk a népzenén keresztül találkozik a jelennel, ahol megannyi zenei virágot hajtva alakítja a jövő kultúráját. A Fonó hivatása, hogy ezt a folyamatot segítse.”- mondta Horváth László fesztiváligazgató.

Idén Húsvéthétfőn indul a Budapest Folk Fest a Locsolóbállal, amely koncert és – a ház hagyományai szerint – táncház is egyben, ahová a sepsiszentgyörgyi Hevedert, az egyik leghitelesebb és legnépszerűbb erdélyi táncházi zenekart hívták vendégül.

Különleges vendég lesz a keddi napon Mezei Szilárd vajdasági hegedűs-brácsás kvintettje, akik Bodor Anikó gyűjtéseinek szentelik koncertjüket. Mezei Szilárdnak az elmúlt években a kiváló londoni Leo Records kiadónál jelentek meg felvételei. Első koncertjét adja a Fonóban Karoliina Kreintaal észt népzenész triója.

A szerdai nap a Fonóban 18 éve hagyományosan a táncházé: a Fonó Szerdákon minden héten több száz ember tanul táncolni, havonta egyszer pedig adatközlőket, hagyományőrző mestereket hívnak meg, akiktől közvetlenül lehet elsajátítani azt a hagyományt, táncokat, énekeket, életszemléletet, amely a miénk is. Ezúttal egy érdekes vidékről, a Békés megyei Méhkerékről, Magyarország legnagyobb román többségű településéről érkeznek hagyományőrzők a szerdai Méhkeréki bálba, muzsikál a Szeret és az adatközlő vendégek.

Ugyanezen a napon, szerdán a Művészetek Palotájában a Csík zenekar mutatja be új – a Fonó kiadásában megjelent – lemezét. A legendás együttes hagyományőrzőket és zenész barátokat hív meg vendégül a lemezbemutató nagykoncertre. A népzene “nyelvújítása” révén jutott a 25 éves jubileumát ünneplő, immár Kossuth-díjas Csík Zenekar a csúcsra – anélkül, hogy a népzenei hagyományban való elmélyültségéből jottányit is engedett volna.

24-én, Szent György napon a Fonóban a Györgyöké a főszerep: A Téka zenekar vezetője, Lányi György az est házigazdája, fellép a világ egyik legjobb szájharmonikása, Ferenczi György és zenekara, a Rackajam, akik együtt muzsikálnak Pál István “Szalonna” prímással és bandájával.

A Hagyományok Házában 24-én, csütörtökön a Fölszállott a Páva győztese, a Parapács zenekar lemezbemutató koncertje lesz. A 2007 nyarán alakult, majd formáját 2010 augusztusában elnyert fiatal zenekar első lemeze a Fonó gondozásában jelenik meg.

Pénteken este a Cimbaliband mutatja be új, a Fonó gondozásában megjelent, Vidámpark c. lemezét a gödöllői Művészetek Házában. A korábbi lemezekkel ellentétben a népzenében jártas Unger Balázs az elmúlt években sikert sikerre halmozó zenekarával ezúttal kizárólag saját szerzeményekből álló albumot hozott létre, amely táplálkozik népzenei gyökerekből, de valódi rock and roll “bulizene”.

Az idei Budapest Folk Fest kiemelt produkciója szintén szombaton este mutatkozik be a Fonó nagytermében: a baszk zene egyik legjelesebb képviselője, Juan Mari Beltran és zenekara lép fel. Beltran a baszk nemzeti ütőhangszer, a txalaparta kiemelkedő játékosa, a baszk hangszerek és zene legaktívabb oktatója, tanára, hagyományainak ápolója. Koncertje különleges élményt ígér.
A Budapest Folk Fest gálája a Kobuci Kertben lesz április 27-én vasárnap, megnyitva ezzel a szabadtéri nyári fesztiválévadot is. A Fúvós Fergetegen fellép a Fanfara Complexa a moldvai és román tánczenék hazai nagyágyúja és román vendégeik, a tíztagú fúvós Fanfara Shukar zenekar, akikkel együtt közös fúvós koncertet adnak.

Helyszínek: Fonó Budai Zeneház – Művészetek Palotája – Kobuci kert – Hagyományok Háza.

Részletes program ITT.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .