Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Cakó Ferenc – Homokanimá​ciós előadás

2014. dec. 7. - 15:00

1088 Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


homokrajz

December 7-én vasárnap 15 órakor Cakó Ferenc élő homokanimációs előadását, korábbi, emlékezetes munkáit és a parasztfelkelés 500. évfordulójára készült DÓZSA 1514 című új filmjének bemutatóját láthatja a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében.

Cakó Ferenc 40 éves pályafutása során animációs filmjeivel a világ minden jelentős filmfesztiválján nyert díjakat, Cannes-tól Los Angelesen át Berlinig. A világ animációs életének nemzetközileg elismert alakja, akit többek között Oscar-díjra is jelöltek.

Az Urániában megvalósuló előadás érdekessége, hogy az 1973-ban készült, egyik első műve mellett Cakó Ferenc legújabb alkotását, a Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulójára nemrég elkészült DÓZSA 1514 című film bemutatóját is láthatja a közönség. „Még 1973 ban, az akkori Petőfi évre készítettem 23 évesen az első animációs filmemet, még a Képzőművészeti Főiskolai végzős hallgatójaként. Nem diplomamunkaként, csak úgy az élvezet kedvéért, nagy lelkesedéssel. Festményanimáció volt és még vajmi keveset tudtam az animációs filmek készítésének kulisszatitkairól. Az akkori egyetlen amatőrfilmes fórumra adtuk be, a békéscsabai Országos Amatőrfilm Fesztiválra, ahol nagy meglepetésünkre fődíjat kapott. Ez a díj belépő volt a Pannónia Filmstúdióba, ahol 20 évet töltöttem animációs tervező-rendezőként” – emlékezik vissza az alkotó.

A vetítések között egy rövid beszélgetés is helyet kap, Cakó Ferenc a homokanimáció szabad, improvizációs lehetőségeket is magában hordózó technikájáról beszélget meghívott vendégeivel: Buglya Sándor filmrendezővel, Varsányi Ferenc volt rendező-kollégával és Nógrádi Gábor íróval.

A programra jegyek egy normál mozijegy áráért, 1200 Ft-ért (diákoknak és nyugdíjasoknak 800 Ft-ért) kaphatók az Uránia jegypénztárban.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .