Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

CONSTANZA MACRAS – DorkyPark: Open For Everything

2012. jún. 9. - 20:30

1094 Budapest


Trafó, Liliom u. 41.


Open For Everything
Tizenkilenc arc. Tíz ország. Egy tánc.
Louis Vuitton mintás zsiguli, kereken gördülő zebra, decens apácajelmez, bőröndök és virágos szoknyák kavalkádja.
17 – fiatalabb és idősebb – roma táncos és zenész, valamint egy berlini székhelyű kortárs tánctársulat.
Csupa félszeg, de őszinte vallomás, dolcsegábbáná és Szűz Mária, humor és sokk.
Show-hangulat, féktelen energiák és hatalmas ováció, dübörgő siker a bécsi bemutatón.
Az Open for Everything / Mindenre nyitottan bepillantást enged az európai roma közösségek életébe, melyben a hagyományos vándor-életmódot az elmúlt évtizedekben a röghöz kötött gettólét váltotta fel, ám a „vándorcigány” toposz és motívum továbbra is sokakban elevenen él. A Dorky Park táncosai ezzel szemben közös hagyományok nélküli nomád életet élnek, hasonlóan sokakhoz, akik munkájuk miatt vannak folyamatosan úton. Ez az inverz helyzet izgatja az argentin származású, Berlinben élő és alkotó, világszerte ismert és elismert koreográfust, Constanza Macrast.
2012. február 6-án indult az Open for Everything / Mindenre nyitottan nemzetközi táncszínházi projekt összesen 12 hetes alkotói folyamata, melynek első öt hete Budapesten zajlott. A Goethe Intézet, valamint Constanza Macras és társulata, a Dorky Park által kezdeményezett vállalkozás különféle nemzetiségű és életkorú művésszel együttműködésben jön létre. A produkcióban 17 roma zenész, táncos, amatőr és profi művész szerepel Szlovákiából, Magyarországról és Csehországból, részt vesz benne továbbá egy izraeli, egy német, egy holland, egy kanadai és egy dél-koreai táncos Macras saját társulatából. A budapesti próbaidőszak után a csapat Contanza Macras berlini stúdiójába utazott, majd Bécsben folytatódott a közös munka és Bécs, illetve a Wiener Festwochen (azaz a Bécsi Ünnepi Hetek) az ősbemutató helyszíne is.
Az Open for Everything / Mindenre nyitottan alkotói folyamatában is érvényesülnek Macras korábbi munkái során szerzett tapasztalatai. A darabban szereplő amatőr és profi roma művészek kiválasztását 2010 őszén kezdte el a koreográfus. A közép-európai városokban workshopokon kiválasztott szereplők – akik között egészen fiatal, kiskamasz korúak és idősebbek is vannak, lányok és fiúk, férfiak és nők vegyesen – Macras és nemzetközi társulata segítségével fejlesztik tovább saját művészi nyelvüket, kérdeznek rá saját elképzeléseikre és előfeltevéseikre. A projekt új tapasztalatokkal és tudással gazdagítja őket: a nemzetközi társulatban zajló közös alkotói folyamat mellett többek között az Open Society Foundations támogatásának köszönhetően tánc- és énekképzésen, oktatási, valamint kulturális programokon vesznek részt.
Nem véletlen, hogy a projekt éppen Budapesten startolt. „A magyar művészek mindig is különös érdeklődéssel fordultak a romák hagyományai, főleg zenéjük és táncuk felé. Három éve kértük fel a Berlinben élő Constanza Macrast, hogy cseh, szlovák és magyar romákkal dolgozzon. Reméljük, hogy a nemzetközileg elismert koreográfussal és társulatával való együttműködés hozzájárul a tehetséges roma művészek fejlődéséhez, és utat talál majd a hagyományos folklór „gettóján” kívüli szélesebb közönséghez is. Egy ilyesfajta munka aligha tud változtatni a közép-európai romák helyzetén, ám ráirányíthatja egy szélesebb közönség figyelmét a romakérdésre.” – fejti ki Heinrich Blömeke, a Goethe Intézet közép-európai regionális igazgatója.

  • További részletek ITT olvashatók.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .