Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Csemege ajándékkosár – Fogyasztás és zene a Kádár-korszakban//kötetbemutató

2020. jan. 8. - 17:30

Budapest


Írók Boltja, Andrássy út 45.


„Nem megmondtam, bontott csirkét hozzál” – a szocialista időszak emblematikus reklámjából idézve. E mondatok hívószavak, melynek nyomán beindul az emlékezés a szocialista időszak ma már elsüllyedt világára, tárgyaira, meghatározó termékeire, zenéire élményeire. Egy olyan időszak emlékezeti lenyomatai ezek, mikor a háttérben mindig szól a Sokol Rádió és a hétfői adásszünet után a keddi televíziós sorozatokat várták a kedves nézők.

E könyv kaleidoszkópszerűen bemutatja, felvillantja mindazt, amely a Kádár-korszak mindennapjait jellemezte, évtizedek szerint rendezve. A szerzők ahhoz az évtizedhez sorolták be a terméket, melyben már kapható volt. Egyúttal különleges vállalkozás is egyben a könyv, ugyanis egy író és egy történész közös munkájának izgalmas eredménye. Így forrásai a korabeli sajtó, a szerzők és ismerőseik emlékezete, akiket megkértek arra, hogy idézzék fel emlékeiket az egyes témákkal kapcsolatban. Olyan témákat választottak ki, melyeket jellemzőnek tartottak a szocialista időszak mindennapjaira. Nem egyszerűen fogyasztástörténet vagy zenetörténet, hanem annál több: megéléstörténet is olvasmányos formában. Bárhol felüthető olvasókönyv.

A történetekben ott vannak a szerzők is, ahogyan gyermekként, kamaszként élték át ezt az időszakot. E kötet a generációs emlékezet lenyomata is, de nagy szeretettel ajánlják azoknak a nemzedékeknek is, akik nem élték át ezt a kort, így számukra egy egzotikus időutazás lehet az olvasás. Mindeközben folyamatosan szól a zene. Kötetük célja az emlékek előhívása, az olyan jellegzetességek bemutatása, melyek manapság is jelentéssel bírnak, időutazásra invitálnak. Leletmentés egy félig elsüllyedt hétköznapi világból.

A szerzőkkel Rozsonits Tamás rockújságíró beszélget.

A Facebook-esemény itt érhető el.