Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Csontó Lajos – Vicces sztori

2013. Már. 9. - 17:00

Debrecen


MODEM, Baltazár Dezső tér 1.A MODEM harmadik emeleti kiállítóterében Vicces sztori címmel Csontó Lajos művei mutatkoznak be, sőt jószerivel a kiállítótér maga válik egy összefüggő Csontó alkotássá.

Csontó Lajos korábban már kétszer állított ki a MODEM-ben: 2007-ben a Testbeszéd és 2009-ben a Kis magyar pornográfia című tárlaton is látható volt egy-egy alkotása. A mostani egyéni tárlat címe arra a kettős kényszerre utal, hogy a művek és életeseményeink egyaránt történetekké fűződnek össze, valamint arra, hogy noha személyes történeteinken keresztül értjük meg egymást és önmagunkat, e történetek jó része igencsak személytelen, afféle „vicces sztori”, ami bárkivel megeshet, és ráadásul olykor nem is vicces.

A kiállítás fekete terében a falakon végighúzódó, hangsúlyos fehér krétarajzok, képregényszerű jelenetek váltakoznak fotóalapú művekkel és videóinstallációkkal. Az állókép és a mozgókép, valamint a zene egymással is feleselő médiumai hozzák létre azt az új szerepkereső játékot, amely sohasem volt idegen a leginkább szöveg és kép közös használatával készített fotóiról és installációiról ismert művésztől.

Az oszcilláló jelentések, a banalitással kacérkodó poézis és a mély értelmű humor a hazai vizuális művészet úgynevezett középgenerációjának kiemelkedő alkotójává teszik Csontó Lajost, aki a kiállítással többek között éppen erre a középgenerációs helyzetre kérdez rá. A tárlat visszatekintő elemeket is tartalmaz, ezek viszont jórészt önmaguk parafrázisául szolgálnak, eddig be nem mutatott és új művekkel egészülnek ki, hogy együtt meséljék el számunkra azt a „vicces sztorit”, amely egyszerre szól magántitkokról és egy közösség dilemmáiról. A kiállítás 2013. március 10, és június 2. között lesz látható.

Csontó Lajos a Magyar Képzőművészeti Főiskolán diplomázott 1990-ben. 1992-től 1995-ig Derkovits-ösztöndíjas volt, 1997-ben Munkácsy-díjat, 2007-ben a Nemzeti Kulturális Alap kiemelt alkotói támogatását kapta meg, a Római Magyar Akadémia és a Cite Internationale Des Arts ösztöndíjasa volt. Az egri Eszterházy Károly Főiskola Művészeti Tanszékének egyetemi docense. Pilisborosjenőn él és alkot. Művei több magán- és közgyűjteményben megtalálhatóak: Ludwig Múzeum, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Miskolci Galéria, Kecskeméti Fotómúzeum, Magyar Nemzeti Galéria, Ferenczy Múzeum, Szent István Király Múzeum, Paksi Képtár.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .