Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Dalotti Tibor: Sakk

2010. dec. 18. - 19:00

1011 Budapest


Hagyományok háza, Corvin tér 8.


Sakkozzunk!A Botafogo Táncegyüttes előadása.

A show-tánc világbajnok és látványtánc Európa-bajnok Botafogo Táncegyüttes gondolt egy nagyot és megpróbálkozott a lehetetlennel: eltáncolni egy sakkjátszmát. Ezen az estén sakktáblán tesszük próbára a világot! Elkísérjük nézőinket egy különleges utazásra a tisztek és gyalogok világába, ahol együttesünk különleges, egyedi táncos formanyelve teremt közös teret ember és ember között, ahol kiderül, hogy mennyire szűk a mezsgye béke és háború között, ahol az élet maga is egy nagy sakkjátszma: háború, küzdelem, szerelem és persze játék…

A darab szólistái Magyarország volt és jelenlegi legjobb versenytáncosai, akik már az együttes korábbi színpadi darabjaiban is bizonyították kivételes tehetségüket.

“De nem sért korlátozás-e a sakkot egyszerűen játéknak nevezni? Nem tudomány, nem művészet-e egyúttal, mely úgy lebeg e kategóriák között, mint Mohamed koporsója ég és föld között? Az ellentétek sajátos, egyszeri összetalálkozása: ősrégi és örökké új természetében mechanikus, de csak a képzelet eleveníti meg, szűk mértani térre szorul, és ugyanakkor kombinációs lehetségeiben határtalan. Szüntelenül fejlődik, és teljesen terméketlen. Olyan gondolkozás, amely semmihez sem vezet.
Matematika, ami semmit ki nem számít, művészet, ami nem hoz létre műveket, anyagtalan szobrászat. S mindezek ellenére lényében és létében tartósabbnak bizonyult minden törvénynél, minden más alkotásnál. Egyetlen játék, amelyet minden idők minden népe egyaránt magáénak vallott, s amelyről senki sem tudja, melyik isten hozta a földre, hogy unalmat űzzön, elmét
élesítsen, lelkeket hevítsen. Hol itt a kezdet, hol itt a vég?”
/Stefan Zweig: Sakknovella/


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .