Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Design Hét Budapest 2014

2014. okt. 3. - 10:00

Budapest


Városszerte, több helyszínen


budapest design hét
A Design Hét Budapest fesztivál idén ősszel is tíz napra a fővárosba varázsolja a hazai és a nemzetközi design élet legjavát, a programok széles körével október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség.

Az immáron 11. alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése, és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az ÁTVITT ÉRTELEM szlogen jegyében a fesztivál programadó rendezvényei elsősorban a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit mutatják be, esettanulmányokkal, előadásokkal, gondolatébresztő beszélgetésekkel.

A Design Hét Budapest saját szervezésű programjai

A fesztivál saját szervezésű programjainak sora is folytatódik. A fesztivál egyik legrégebbi hagyományokra visszatekintő kezdeményezése, a Nyitott Stúdiók keretében újabb, a design szakma legkülönbözőbb területein tevékenykedő műhelyekkel ismerkedhetünk meg. Az idei program összeállításakor is fontos szempont volt a kreatív ipar minél szélesebb palettájának bemutatása, az állandó jelenlétet képviselő, nagynevű műhelyek mellett a legfrissebb, feltörekvő tervezők, stúdiók munkájának megismertetése a nagyközönséggel. A Design Túrák idén a Herendi Porcelánmanufaktúrát, az Ajka Kristályt és a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát mutatják be, míg a Gasztro programok során a speciálisan a Design Hétre készített, ínycsiklandó finomságok – melyek többsége idei Díszvendég országunk, Hollandia ízei és hagyományai előtt tiszteleg – különleges tálalással kerülnek a vendégek elé.

Természetesen a hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) 2014-ben is a fesztivál keretén belül adják át.

Idei újdonság, hogy az itthon és az országhatárokon túl is széleskörű ismertségnek örvendő wCentral European Fashion Days programjaira, köztük a Gombold újra! pályázat, a közép-európai divattervezők egyik legrangosabb megmérettetésének eredményhirdetésére és nagyszabású divatbemutatójára is a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén kerül sor.

Díszvendégünk, Hollandia

Folytatva az elmúlt években nagy népszerűségnek örvendő kezdeményezést, 2014-ben a Holland Királyság a fesztivál díszvendége, melynek kapcsán Budapestre látogat Jurgen Bey, világhírű holland designer, a Makkink & Bey design stúdió alapítója. A több száz, múzeumok, galériák, intézmények, cégek és magánmegrendelők számára megvalósított projektet jegyző tervező október 9-én 14:00 órai kezdettel tart előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME).

A Holland Királyság magyarországi nagykövetségének támogatásával megvalósuló holland díszvendégség keretében A mindennapok intelligenciája címmel megrendezésre kerülő kiállítás az elmúlt évek kiemelkedő munkáin keresztül mutatja be a holland design szerteágazó tevékenységét. A kiállított munkák tervezői a Design Hét ideje alatt előadásokat és workshopokat tartanak, ahol a munkáik megismerése mellett lehetőség nyílik az őket foglalkoztató témák megvitatására, illetve hazai példákkal való összekapcsolására.

A Design ökoszisztémák – konferencia a kreatív iparágak fejlesztéséről kétnapos program holland és magyar résztvevői három tematikus szekcióban járják körül a gyártás és gazdasági háttér, a szolgáltatás-tervezés és várospolitika, illetve a design management témaköreit. A rendezvény kiemelt célja, hogy hosszú távú együttműködéseket és szakmai kapcsolatokat hozzon létre a hazai érintettek, a magyar és holland szakemberek, intézmények között.

A holland díszvendégség keretében számos további program várja a látógatókat, érdeklődőket.

Természetesen, a világhírű holland brandek is képviseltetik magukat a Design Hét Budapesten. A Heineken bebizonyítja, hogy nemcsak a világ legtöbb nagyvárosában, de a sörök kifutóján is otthonosan mozog: divat témájú pop-up store-ral készülnek. A Philips világítástechnika is részt vesz a programsorozatban, szakmérnökük egy lakberendező segítségével tart személyes tanácsadást, összekapcsolva a professzionális világítástervezést a design elvárásaival, míg a Moooi, Hollandia legismertebb design-exportcikke, mely alig húsz év alatt vált az ország egyik jelképévé, a márkát hazánkban forgalmazó Spirit Home üzlet eseményén a cég legfrissebb kollekcióját mutatja be. A híres holland bútorgyártó, a mai napig családi tulajdonú Leolux a kézművesség alapelveit szem előtt tartva készíti gyönyörű ülőbútorait, melyeknek legfrissebb kollekciójából néhány különösen szép darab mutatkozik be a Design Héten a Desidea szervezésében.

A holland programok sorát az Anker’t szervezésében megvalósuló Gathering – a közösség ereje teszi teljessé, ahol a legkülönfélébb szakmák képviselői mutatják be a területeik közötti átjárhatóságot.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .