Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Diálogos: Alicia Giménez Bartlett és Szvoren Edina

2019. okt. 2. - 18:00

Budapest


Uránia Nemzeti Filmszínház, Rákóczi út 21.


Meztelen férfiak? A spanyol és a magyar irodalom női sikerszerzői adnak egymásnak találkozót ősszel Budapesten.

Van-e az irodalomnak neme? Meglepetésnek számít-e a XXI. században, ha egy sikerkönyv szerzője nő, egyáltalán létezik-e olyan, hogy női irodalom és női téma? A budapesti Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Uránia Nemzeti Filmszínház, valamint az ELTE Spanyol Tanszékének együttműködésében ezekre a kérdésekre keresik a választ a spanyol és a magyar irodalom elismert női szerzői a DIÁLOGOS: Spanyol-magyar irodalmi találkozások keretében az ősszel. A szerzőkkel Dr. Scholz László, az ELTE irodalomprofesszora beszélget.

A beszélgetések során közelképet kapunk a szerzők munkásságáról, egyéni látásmódjáról, miközben az is felvetődik majd, hogyan látják a szerzők saját szerepüket a kortárs irodalomban. A találkozásokon összehasonlításra kerül a női írók hazai és spanyolországi helyzete, és arra is fény derül: miért különleges jelentőségű, ha egy sikeres könyv szerzője nem férfi? Utóbbiról Alicia Giménez Bartlett sokat mesélhet. A feketeirodalom ibériai nagyasszonya, akinek műveit 15 nyelvre fordították le, 2015-ben Meztelen férfiak című, férfiprostituáltakról szóló regényével elnyerte a Planeta-díjat. A rangos spanyol irodalmi elismerés érdekessége, hogy az írók álnéven és álcímen küldik be munkáikat – Giménez Bartlett pedig férfi álnéven nyert 486 pályamű közül.

A sokoldalú és termékeny spanyol írónő első regényeinek fantasztikus sikere után végül feladta irodalomtanári állását, és teljes egészében az írásnak szentelte magát. Beszélgetőpartnere, Szvoren Edina ugyanakkor ma is tanít, miközben műveivel alig tíz év alatt a kortárs magyar irodalom sikerszerzői közé emelkedett. 2015-től a Magvető szerzője: Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim című prózakötete 2018-ban jelent meg.  Kritikusai tökéletes mondatait, lebilincselő történeteit dicsérik.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban mégsem díjak, hanem kiemelkedő női írók és irodalmi sorsok találkoznak majd október másodikán – és az őszi folytatásban minden hónap első szerdáján.