Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Emlékek tava (kortárs képzőművészeti kiállítás)

2015. Júl. 11. - 10:00

Szentbékkálla


Pegazus, Kossuth utca 39.


pegazusfogado_kapu

A Balatonhoz mindenkit fűz valamilyen emlék, vagy egy talán még ennél is erősebb kötelék: szokás. A Balatonhoz kötnek élményeink a szüleinkkel, a nagyszüleinkkel, a barátainkkal, a házastársunkkal, majd egy szinte újrainduló időszámításban – saját gyerekeinkkel. Ez a hely egy életen át kísér bennünket.

A Szentbékkállán megnyíló kiállítással fiatal kortárs képzőművészek és költők Balaton-reflexióin keresztül kívánunk bemutatni egy szubjektív, néhol a múlt homályába vesző, töredezett, ám minden elemében igaz Balaton-szeletet, így elevenítve fel egyéni és kollektív emlékeinket. Mert emlékezni nem más, mint elevenen tartani. Emlékezni egyet jelent a múlthoz való intenzív viszonyulással. A Balaton egy szelet az életünkből, kitörölhetetlen kötődéseinkből.

Az egykor fogadóként, valamint dézsma- és borospinceként működött Pegazus épületkomplexumában megvalósuló tárlaton elmúlt balatoni hangulatok, történetek, fotókon megörökített élmények, képeslapokról elkapott mondatok elevenednek meg kortárs képzőművészeti és irodalmi interpretációkban. A kiállításon helyet kapó művek nagyon szubjektívek és intimek, mégis, talán mindenki felfedezheti majd benne egy kicsit a saját Balatonját. Így talán nem lesznek senkitől sem távoliak az olyan műalkotások, amelyekben egy-egy balatoni nyaralás a nagymamánál, netán fiatalkori szerelem, vagy éppen a Zimmer Frei-jelenség elevenedik fel. A kiállítás nem elmúlt gyerekkorunk tűpontos rekonstruálására törekszik: a képzőművészek és költők „pusztán” egy-egy számukra meghatározó pillanatot villantanak fel. Hiszen a Balaton mindenki számára megkerülhetetlen, legyünk akár a Balatonon, a Balatonban, a Balatonnál, a Balaton-parton, a Balaton körül vagy éppen Szentbékkállán, a Balaton-felvidéken.

KOVACS_Olivia_masok_multja_potkereken

A kiállításnak a tavaly már üzemelő, de idén még tovább bővülő Pegazus ad otthont, amely a kávézó és bisztró részen kívül az idén egy, a remények szerint a jövőben folyamatosan működő nonprofit kortárs galériával egészül ki. Az Emlékek tava című tárlattal indul útjára a galéria, amelynek megnyitója 2015. július 11-én, 18 órakor lesz a Pegazus kertjében. A kiállítást Aknai Katalin művészettörténész és Alföldi Róbert közös performansz keretében nyitják meg. A megnyitót egy mindenki számára nyitott, ingyenes buli követ. A kiállítás időtartama alatt számos program várja majd az érdeklődőket, ahol a látogatók nemcsak a kiállító képzőművészekkel és írókkal találkozhatnak, de koncerteken és beszélgetéseken is részt vehetnek.

A kiállítást egy felhívás előzi meg, amely során régi balatoni fotókat, Balatonnál írt naplókat, egymásnak küldött balatoni képeslapokat gyűjtünk. 2015. június 15-ig az alábbi emailcímre bárki elküldheti írásos és képi balatoni emlékeit, amelyek aztán installatív formában helyet fognak kapni a kiállításon a műalkotások mellett: emlekektava@gmail.com

Kortárs képzőművészek:
Czene Márta, Csáky Marianne, Gruppo Tökmag, Kovács Olívia, Moizer Zsuzsa, Szabó Eszter, Szász Lilla, Szinyova Gergő, Vécsei Júlia

Kortárs költők:
Fehér Renátó, Hevesi Judit, Sirokai Mátyás, Szőllőssy Balázs, Závada Péter

Kurátorok:
Bódi Kinga és Farkas Zsófia művészettörténészek


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .