Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Eörsi István emlékest

2015. okt. 11. - 20:00

1094 Budapest


Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Liliom u. 41.


eörsi

Október 11-én 20.00-kor színházi társulatok, zenei formációk tartanak estet a Trafóban, Eörsi István halálnak 10. évfordulójára.

  • Fellép többek közt Gryllus Dorka, Molnár Piroska, Jordán Tamás, Bezérdi Zoltán és Urbanovits Krisztina
  • Eörsi variációkkal jelentkezik a TÁP Színház, a HOPPart, a Panodráma és akaposvári aranycsapat
  • Elhangzanak az író ma is érvényes közéleti és szépírásai, film- és hangbejátszások, musicalek és egyéb zenés fordítások dalai
  • Aki szereti a Litera előszilvesztereket, az ezt az estét is élvezni fogja
Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek kíméletlen humorúpublicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja is volt. Több tucat vers- és prózakötete jelent meg, de írt börtönkönyvet és 18 drámát is. Most a színházi, a zenei és az irodalmi szcéna a művész habitusát idéző programokkal készül az Eörsi emlékestekre.
Színház, közélet, disznósajt: stílusgyakorlatok Eörsire
PanoDráma: Ürügyeink Eörsire
2015.10.11. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza
 
„Amikor a rosszkedv már a homlokomig ért, feldobtam egy forintot. Ha fej lesz – gondoltam –, lemegyek és iszom egyet, ha írás, akkor humoreszket írok.“
A PanoDráma előadásán a TÁP Színház, a HoppART, a Kolorádó Kid és a kaposvári aranycsapat jeles tagjai idézik fel a vitriolba mártott tollú publicistát, az író-költő-dramaturg polihisztort: Eörsi Istvánt. Színpadra lép többek közt Bezerédi Zoltán, Gryllus Dorka, Jordán Tamás, Molnár Piroska és Urbanovits Krisztina is, az esten pedig az író legpikírtebb és legszellemesebb, ma is hátborzongatóan érvényes közéleti és szépírásai hangzanak el a hang- és filmbejátszások, a musicalek és egyéb zenés fordítások dalai mellett. Az estet fiatal rendezők saját, egyedi stílusaikban színpadra állított Eörsi jelenetei teszik teljessé. Mindezt az Eörsi István halálának tízedik évfordulójára rendezett Eörsi-ünnep keretében, amelynek olyan sokszínű a programja, mint amilyen sokoldalú volt az író.
Eörsi István író, költő, színpadi szerző, a rendszerváltás előtti és utáni rezsimek kíméletlen humorú publicistája, a legendás kaposvári Csiky Gergely Színház dramaturgja is volt. Több tucat vers- és prózakötete jelent meg, de írt börtönkönyvet és 18 drámát is. Most a színházi, a zenei és az irodalmi szcéna a művész habitusát idéző programokkal készül az Eörsi emlékestekre.
Az évforduló alkalmából Eörsi István fia és barátai szervezik a programsorozatot, amelynek első állomása a Trafóban tartott Ürügyeink Eörsire est. Az esemény leginkább a Litera előszilveszterekre hajaz: irodalom, zene, közélet és humor egyvelege várható a sorozat első állomásán. A TÁP SzínházMindenrossz Eörsi, a Kolorádó Kid az Eörsi á lá Vagesz a PanoDráma pedig az Eörsi á lá verbatim című jeleneteikkel színesítik az estet, s a tervek szerint Eörsi á lá site specific és Eörsi á lá Hoppárt kerekítik ki a sort. Mindeközben a kaposvári Szakértők bazseválnak olyan gyöngyszemeket, mint a Mohácsi János rendezte cigány-saga, a Csak egy szög.
A polihisztor éleslátása, elvhűsége és hajlíthatatlan gerince hiánycikk ma Magyarországon, különösen az elmúlt tíz év eseményeinek tekintetében. Így az évforduló alkalmából az anekdotázós közösségi szellemidézéseken a sorozatban szerepet kap egy közéleti konferencia és egy publicisztikai verseny is.
A verseny győzteseit a Trafóban hirdeti ki és díjazza Vágvölgyi B. András, a szövegekből elhangzik ízelítő is.
A programok a Trafóban, a Gödör Klubban és az OSA archívumban lesznek.
Az est házigazdája és szerkesztője: Lengyel Anna
A program szervezője az Eörsi-emlékbizottság: Lengyel Anna, Eörsi László, Vágvölgyi B. András

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .