Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Eperjesi Ágnes – D. 365 napja kiállítás

2017. Sze. 6. - 18:00

1061 Budapest


Inda Galéria, Király utca 34., II. 4.


Eperjesi Ágnes D. 365 napja című kiállítása szeptember 6-án 18 órakor nyílik az INDA Galériában, ahol október 20-ig várják az érdeklődőket. A tárlat kurátora Mucsi Emese. Az installáció kapcsolódik a művész, a galéria és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Az autizmus ideje elnevezésű fundraising kampányához.

Az autizmus minden századik embertársunkat érinti. Ez az állapot azonban nem feltétlenül csak hátrányokat jelent, gyakran eredeti gondolkodással, sajátos képességekkel és tehetséggel is együtt jár. Az akadályozottsággal élők azonban ritkán kerülnek olyan helyzetbe, amelyben saját, „normálistól eltérő” tevékenységüket sajátos absztrakcióként, művészi tevékenységként értelmezhetik mások.

Eperjesi Ágnes képzőművész rengeteg, kézzel kivájt, színes szappannal dolgozik, amelyeket ismerőseitől, egy alacsonyan funkcionáló fiatalember, Dávid szüleitől kapott. A különleges formájú, színes-szagos tárgyak egy olyan hosszú, évekig tartó munkálkodás termékei, amely során a fiatalember naponta kikapart egy-egy intenzív illatú szappant a körmeivel. Ha csak ezek a megkapó, kérdéseket gerjesztő tárgyak jelennének meg önmagukban egy kiállítótérben, már arra is mondhatnánk: művészet.

A kiállítás anyaga Eperjesi munkáiból áll össze. Művészi gyakorlata során többféleképpen dolgozza fel az anyagot. Első megközelítésében tárgyfotókat készít a szappanokról. Háromszáznál is több szappan, közel 365 nap alatt. A fekete-fehér felvételek erősen absztraháló képi fogalmazása átlényegíti a krémszínű tárgyakat. Második lépésben kiegészíti a kikapart szappanokat: formájukat a beavatkozás előtti állapotra, a szappan sorozatgyártása során alkalmazott eredeti öntőformához igazított formára alakítja vissza. A kiegészítéshez durva, kemény szemcsés betont használ, ami a szappan sérülékeny, puha anyagával éles kontrasztban áll. A művész rajtuk keresztül fogalmazza meg saját viszonyát az akadályoztatott életet élők és a társadalom által egészségesnek mondottak kapcsolatához.

Az autizmussal élő emberek képességeinek kibontakoztatásához gyakran kemény munkára van szükség, amelyben nélkülözhetetlen a szakértő támogatás. Annál nagyobb eséllyel valósulhatnak meg az egyedi célok, minél korábban ismerik fel az állapotot. Eperjesi Ágnes és magyarországi képviselője, az INDA Galéria az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karral együttműködve, a kiállítással egyidőben fundraising kampányt szervez az autizmussal élő emberek életminőségének, társadalmi részvételének javításán dolgozó SHAKES kutató-fejlesztő csoport munkájának támogatására.

További részletek a galéria honlapján olvashatók.