Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Füveskönyvek – Az Élet nagy kérdései

2013. jan. 21. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth utca 10.


A XX. század három nagy géniuszának, Márai Sándornak, Hamvas Bélának és Weöres Sándornak a bölcseleteiből készült válogatás Füveskönyvek címmel a Gyulai Várszínház számára. Rideg Zsófia, a Csokonai Színház dramaturgja állított össze egy anyagot arról, hogy ez a hárman alkotó miként vélekedik a Világ nagy dolgairól. A három szerző spirituálisan is sok hasonlóságot mutat. Ugyanis mindhárman ugyanarról beszélnek, a LÉNYEGRŐL.

„Illatáradat, szellemi lakoma, madárdal. Nyarat idéző összeállításunkban három bölcs Prosperónk nyelvünk egzotikus szigetén párbeszédet folytat egymással e különös, kiismerhetetlen lényről, az emberről. Vallanak a nőről és a férfiról, a virágokról és a fákról, a madarakról és a természetbe olvadás szépségéről, világunk válságáról, a mindent elborító trágyaözönről, állam- és hazaszeretet különbségéről, ördögökről és angyalokról, a sárgarépa erényeiről és a séta lényegéről – nem recepteket adva, hanem mintegy útközben vissza-visszanézve tapasztalataikat megosztva velünk. Komor színekkel, minden szépítés, ködösítés nélkül lefestett reménytelen vaskori világunkban a lélek hangjait hallhatjuk soraikból, és gondolataik – könnyed, bódító szórakoztatás helyett – valódi vigaszt, hitet adnak nekünk, mindennapi életünk súlya alatt roskadozóknak.” – írja Rideg Zsófia.

Az előadásban elhangzó szövegek forrása:

  • Márai Sándor: Füveskönyv, Ég és föld
  • Hamvas Béla: A babérligetkönyv, Scientia Sacra, Patmosz
  • Weöres Sándor: A teljesség felé

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .