Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Gyárfás Miklós: Layers

2017. jan. 18. - 19:00

Budapest


A38, Petőfi híd budai hídfő


A huszadik században minden és mindennek az ellenkezője megtörtént, a huszonegyedik század embere tehát mindenen és mindennek az ellenkezőjén túl van. Nehéz a dolga a történelem utáni kor művészének, már ha egyáltalán maradt még valami jelentése ennek a szónak. Ha léteznek is művészek, vagy kinevetik őket, vagy ők nevetik ki saját magukat és mindenki mást: máshogy nem is lehet. Vagy mégis?

meghivó végleges

A mérnökember precizitása vezeti Gyárfás Miklós kezét, ennek ellenére – vagy éppen emiatt – valami olyasmit kaphatunk tőle, amit csak egy kivételes tehetség képes nyújtani. Gyárfás Miklós úgy művész, hogy nem művész. Valóban mérnökember, aki viszont nemcsak a számok és gépek nyelvén ért, hanem egyszerre képes ábrázolni a huszonegyedik századi ember szeretetéhségét és csalódását, fájdalmát és dühét, ürességét és tehetetlenségét. Szuggesztív erejű képeibe egész életeket sűrít, ezeréves szimbólumai pedig úgy szólnak a máról, hogy összekapcsolnak tegnapot és holnapot, kiszakítva az időből. Nem kacsint össze velünk, de nem is próbál gyomorszájon vágni, inkább csak zavarba ejt.

gyarfas

Kinek szól ez a kiállítás? Bármelyik század bármilyen emberének, aki hajlandó megállni néhány percre, és a megszokottnál több ideig nyitva tartani a szemét.

„Sosem vonzott, nem akartam kényszerűségből csinálni ezeket a dolgokat kijelölt határokkal és a tartalommal. Jobb az nekem, ha az ipar megmarad munkának, a rajzolás pedig hobbi, szabadidős tevékenység, amibe bele tudom vinni azokat a gondolataimat, amiket a műszaki világ kötöttségei miatt a munkámba nem tudnék.” – nyilatkozta Gyárfás az Unikornisnak szerényen. A Szarka Károly által készített beszélgetés itt olvasható!

dsc_8465jav

Az alkotó Facebook-oldala itt érhető el, itt pedig a kiállításhoz kapcsolódó játék.