Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hatáskeresztmetszet – Irodalmi felolvasóest

2012. máj. 26. - 16:00

Debrecen


MODEM, Baltazár Dezső tér 1.


373717_415164911847501_834467541_nMájus 26-án bezár Botond A Vacsora/Das Abendmahl c. kiállítása a Modemben. Utoljára nézhetik meg a látogatók a három műcsoportból és kapcsolódó információs anyagból álló tárlatot.
A kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetések, A Vacsora mint szümposzion c. konferencia és A Vacsora tere című kerekasztal-beszélgetés után irodalmi felolvasóest zárja a tárlatot.
A rendezvény címében utal Botond utolsó, megvalósulatlan projektjére, egy nagy retrospektív kiállításra, a BARN(S)-ra. A barn eredetileg a részecskefizikából származó mértékegység. A hatáskeresztmetszetet, vagyis azt a felületet írja le, amelyen a mozgó és nyugvó részecskék között ütköztetésük során kölcsönhatás alakulhat ki. A kiállítás ebben az értelemben a véletlenszerű találkozás, a kölcsönös egymásra hatás, a gondolatok kicserélése és nyomok hátrahagyása lett volna. Botond úgy képzelte, hogy korábbi műveit csomópontokba, szigetekbe rendezi, amelyeket meghívott társművészek tartalmai, előadásai kötnek össze. A cél pedig, hogy feltárja és a létrejövő művekben mutassa meg a kölcsönhatások során megvalósuló emberi és művészi tartást. Ennek a gondolatnak a jegyében zajlik a kiállításhoz kapcsolódó utolsó rendezvény.
Botond inspirációit nem csak a képzőművészetből merítette. Amint azt több projektje is mutatja (Könyv és könyvtár, A könyvégetés emlékműve), szorosan kötődött a könyvekhez és az irodalomhoz. A kiállításhoz kapcsolódó utolsó program keretében megfordítjuk a szerepeket, és arra kértünk három írót, költőt, Bartis Attilát, Csobánka Zsuzsát és Győrffy Ákost, hogy ők merítsenek inspirációt Botond alkotásaiból, és az így született irodalmi szövegeket olvassák fel a kiállítás utolsó napján annak terében.
Az est folyamán elhangzik:

  • Bartis Attila: Könyvégetés
  • Csobánka Zsuzsa: Erőtér
  • Győrffy Ákos: Nincs van

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .