Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hátrahagyott kijáratok – Ficzek Ferenc emlékkiállítása

2010. dec. 30. - 10:00

1037 Budapest


Kiscelli Múzeum, Kiscelli utca 108.


Ficzek Ferenc kiállítása

Ficzek Ferenc emlékkiállítása elsősorban rajzfilmes tevékenységéhez köthető fotós, grafikai, festészeti és feszített vásznas alkotásaira, valamint az utolsó éveinek munkásságára fókuszált válogatás.

Az 1987-ben elhunyt művész fia, ifj. Ficzek Ferenc elmondta: a Pécsi Műhely volt tagjának eredetileg egy életműkötetet szeretett volna szentelni, ám ez a jelen kiállításra még nem valósult meg. “Egyelőre egy bővebb katalógus lett belőle” – így a fiatalabb Ficzek. “A kiállítás nem egy hagyományos életműtárlat. Édesapám hagyatékából elsősorban a Hátrahagyott kijáratok című animációs filmhez kapcsolódó alkotásokból és az utolsó évtizedének jellemző munkáiból válogattunk, illetve olyan műveket láthat a közönség, amelyek talán kevésbé ismertek.”

A Pécsi Műhely a hetvenes években fénykorát élte. Az öt alapító tag, Pinczehelyi Sándor, Halász Károly, Kismányoky Károly, Szijártó Kálmán és Ficzek Ferenc óriási lelkesedéssel láttak munkához. Ficzek akkoriban készült fotó- és rajzsorozatai témája mindig egy-egy banális használati tárgy volt, legtöbbször egy közönséges hokedli, amelyek fénysugár rávetítésével és az árnyékok körülrajzolásával öltöttek újabb és újabb alakot. “A vetítés képzőművészeti vizsgálatától nyílegyenesen vezetett Ficzek útja a film felé, különösen azután, hogy létrejött a Pannónia Filmstúdió pécsi részlege.” – írja visszaemlékezésében Beke László. “Ebből az időszakból mindössze egyetlen emlékem van: Ficzek egyik forgatási napján vettem részt Pécsett. A munka még eléggé a kezdeténél tartott; a film koncepciója az lett volna, hogy egy élő alak mozgását hogyan lehet szembesíteni a Ficzek által létrehozott formák animációjával. A művész az utóbbi célra egy nagyon bonyolult, sok fázisrajzból, különféle megvilágítási effektusokból és szűrőkből álló rendszert dolgozott ki a stúdióban. Kissé kilátástalannak látszott az egész, sziszifuszi munkának nézhettünk elébe, de úgy tudom, a film mégis megvalósult.” (Hátrahagyott kijáratok, 1981)

  • A kiállítást rendezte: Mattyasovszky Zsolnay Péter.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .