Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Haydn fúgák a FUGA-ban sorozat, 2. rész

2010. nov. 28. - 18:00

1052 Budapest


FUGA, Petőfi Sándor u. 5.


FUGA

  • Haydn: Opus 20. No. 2. C-dúr vonósnégyes – String Quartet in C major
  • Schubert: C- dúr vonósötös – String Quintet in C major
  • Apponyi vonósnégyes: Tuska Zoltán, Krulik Eszter hegedű, Tornyai Péter brácsa, Gallai Judit cselló, km.: Déri György cselló

Az együttes tagjai régóta zenélnek együtt a Weiner-Szász kamarazenekarban és különböző kamarazenei összeállításokban. A vonósnégyes a mecénás Apponyi gróf iránti tiszteletből vette föl nevét a család egykori hőgyészi kastélyában tartott koncertsorozatai alkalmából. Apponyi Antal gróf (1751-1817) nevéhez fűződik a hőgyészi barokk kastély bővítése, átépítése az 1780-as években. A gróf szerette a zenét, jól hegedült, tevékenyen vett részt Bécs zenei életében. Jó kapcsolatban volt Mozarttal, Beethovennel, de leginkább Haydnnal. Haydn oratóriumainak, a Teremtésnek és az Évszakoknak a megjelenéséhez anyagilag is hozzájárult. Haydn az Op. 71/74 számú hat vonósnégyesét Apponyi grófnak ajánlotta, a sorozat megírásáért a gróf 100 dukátot fizetett, ami akkoriban egy új zongora árával egyezett meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .