Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hollán Sándor – A fa útja

2012. jan. 8. - 10:00

1146 Budapest


Szépművészeti Múzeum, Dózsa György út 41.


Hollán Sándor - A fa útja
A fa útja címmel a Franciaországban élő Hollán Sándor csaknem 120 művét láthatja a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum kiállításán. A tárlatot a budapesti helyszín után, 2012 tavaszán a montpellier-i Musée Fabre is bemutatja majd. A művész fő motívuma a fa, amelyhez többnyire szénnel, gouache-al vagy akrillal festett sorozatképekben közelít.
A fával való kapcsolat, a fa élménye így állandóan változó formákat, képeket teremt. A kiállítás a termek során ezt a fejlődést követi: Tér és mozgás. Erők, ritmusok. Tér és forma. Szín és forma. Elmélyülés. Újjászületés.
A nagyon egyszerű, pár vonalas elemi élményeken vagy azok felbontásán keresztül a komplexebb kompozíciókig a látogató számára is egyre jobban kibontakozik a fa élő szemléletmódja. A művész néha egészen absztrakt jelsorozatain, “fa-írásain”, máskor lüktető mozgáshálózatain, a pontosan megfogalmazott formákon vagy intenzív foltokra redukált nagy képeken keresztül a fa egyre nagyobb “élet-élménnyé” válik.
Hollán Sándor művészete – a Saint-Victoire hegy előtt vizsgálódó Cézanne-hoz hasonlóan – a motívum felfedezésére figyel, a lényegre tör, vagyis a motívum lényegét keresi.
A kiállítás magyar és francia nyelvű katalógusát Nádas Péter, Pierre Wat, a Sorbonne professzora és Geskó Judit írták.
A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ezzel a kiállítással folytatja a külföldön alkotó kortárs magyar művészek – többek között Pán Márta, Molnár Vera, Lakner László – bemutatását.
A tárlat kurátorai: Geskó Judit művészettörténész, a múzeum 1800 utáni gyűjteményének vezetője és Erdőháti Melinda, a gyűjtemény munkatársa.

  • 2012. február 5-ig látogatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .