Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hullámtér – Süveges Rita kiállítása

2011. jún. 2. - 19:00

1054 Budapest


NextArt Galéria, Aulich u. 4-6.


Hullámtér
A NextArt Galéria, mely indulása óta az újabb művészgeneráció felfedezése és bemutatása iránt elkötelezett kiállítóhely, idén tavasszal újabb alkotókkal bővíti művészkörét. Célunk a mára már ismertté vált művészek mellett lehetőséget adni a hozzájuk képest fiatalabb, ugyanakkor ígéretes tehetségeknek a bemutatkozásra. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen tavaly diplomázott, majd a Best of Diploma válogatott diplomakiállításon bemutatkozott festőművész, Süveges Rita június 2-án mutatkozik be a Galériában. Első önálló kiállításának a címe Hullámtér, amely egyszerre utal a fogalom a modern fizikában és a hétköznapi szóhasználatban betöltött szerepére.
Süveges legújabb anyaga megalkotásakor a diplomamunkája során kifejlesztett újszerű festészeti eljárást tökéletesítette tovább. Képein a korábbi festészeti hagyományoktól eltérően egy kifeszítetlen hálóra, térben szabadon mozgó, több rétegben egymás fölé helyezett képhordozóra készül az ábrázolás. Macskaszem című legújabb sorozata a fényt megtörő prizmán át szemlélt folyóparti erdő megjelenítése, amely e különleges festésmód által a tér majdhogynem pszichedelikus megtapasztalását teszi lehetővé. Korábbi munkái során is erőteljesen foglalkoztatták az élővilághoz kapcsolódó asszociációk, különösen a természeti és atmoszferikus jelenségek, mint a folyadékok, pára megjelenítése. Prismatic projection című sorozata a városi bérházak erkélyrácsainak világát, a mindennapokban megtapasztalt térélményt lényegíti át; kilépve a térbe különleges, holografikus hatást kelt. Süveges színhasználata nem leíró, legfeljebb a fény vetülését utánozza, a képek narratívája másodlagos, festészetének célja a tér megtapasztalása, nem pedig ábrázolása. Ezt a lazúrfestés technikájához hasonlóan, a rétegesen egymás fölé helyezett áttetsző rácsháló teszi lehetővé, ahol az alsóbb rétegek átragyognak, a komplementer színek egymásba tűnnek át, vibrálnak, világítanak. A rétegek transzparenciája a színeket tovább keveri.

  • 2011. 6. 2.2011. 7. 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .