Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Hungarikonok

2011. Sze. 13. - 09:00

Dunaszerdahely


Kortárs Magyar Galéria – Vermes-villa, Szabó Gyula u. 304/2.


Kárpáti Tamás kiállításaVictor Vasarely, El Kazovszkij, Jancsó Miklós, Koltai Lajos, Tolnay Klári, Grosics Gyula, Benedek Tibor, Nagy Imre, Psota Irén, Karinthy Frigyes, Örkény István, Overdose – néhány azon nevek közül, melyeknek egy-egy emblematikus tárgyával találkozhat a közönség. A kiállításra kerülő alkotások tulajdonosa, Kárpáti Tamás hosszú ideig gyűjtögette hírességek használati tárgyait, majd a legkiválóbb kortárs magyar képzőművészeket kérte fel arra, hogy gondolják tovább a relikviákat, ágyazzák be festménybe, szoborba, hogy az általuk hozzáadott értékkel a tárgyból (objektből) szubjekt, ez esetben hungarikon válhasson. A magángyűjteménynek induló kezdeményezés mára a magyar kultúra, sport és közélet kiválóságainak arcképcsarnoka lett.

Olyan egyedi tárgyakkal találkozhatunk a kortárs képzőművészet legnagyobbjainak alkotásain keresztül, mint Karinthy Frigyes írógépe, Nagy Imre órája, Grosics Gyula trikója, Overdose patkója, Aba-Novák Vilmos pipája, Kertész Imre kalapja, a Nemzeti dal egyik eredeti röplapja, Szécsi Zoltán sapkája stb.

A csaknem 80 műtárgy közül tucatnyival először találkozhat a nagyközönség. A hungarikonokkal párhuzamosan lesz bemutatva egy másik, hasonló szellemben fogant gyűjtemény, az Eurikonok néhány darabja, amely John Lennon, Jiři Menzel, Niki Lauda vagy Tony Curtis személyes tárgyaiból készült.

  • 2011. szeptember 2-30.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .