Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

InternetVers Fesztivál

2012. ápr. 12. - 10:00

1119 Budapest


TEMI Fővárosi Művelődési Háza, Fehérvári út 47.


NetVersFeszt
Ötödik alkalommal tette közzé az V. Internetvers Fesztivál felhívását a Hangraforgó Internetes Szakmai Fórum 2011 őszén. Az ötletgazdák és szakmai szervezők, F. Sipos Bea és Faggyas László, a Hangraforgó Együttes tagjai olyan szövegírók, költők jelentkezését várták, akik műveiket megzenésítésre, éneklésre ajánlják fel.
A versküldő szakaszban 184 költő összesen 1361 verse, dalszövege került a rendezvény honlapjára. A háromtagú irodalmi zsűri a következő neves személyekből állt: Szentmártoni János, József Attila-díjas költő, szerkesztő, a Magyar Írószövetség elnöke, Simon Adri költő, szerkesztő és Janox költő, író, szerkesztő, akik a beérkezett írásműveket értékelték, és 99 költő 240 versét emelték be az úgynevezett Versszalonba. A fesztiválszervezők a már zsűrizett versekre várták a pályázati dalok beküldését. A 2012. március 12-én zárult dalbeküldési időszakban 57 dalszerző összesen 231 dala került a fesztivál honlapjára. Ezek a dalok a fesztivál honlapján megjelent versekre történt versmegzenésítések, továbbá a fesztivál évfordulós költőinek, Áprily Lajos, Karinthy Frigyes és a Felvidéken élő Gál Sándor verseire komponált zeneművek. A háromtagú zenei zsűri tagjai Huzella Péter Kossuth-díjas dalszerző, előadóművész, F. Sipos Bea és Faggyas László, a Hangraforgó együttes dalszerzői és előadói a beérkezett dalokból 36 produkciót ítéltek alkalmasnak arra, hogy meghívják a fesztivál színpadjára, és a találkozó alkalmával a közönség és az érintett költők jelenlétében dalaikat élőben bemutathassák.
A fesztivál nemzetközi jellegét is bizonyítja, hogy versek érkeztek Kanadából, Írországból, Kárpátaljáról, Erdélyből, dalokkal pályáztak Németországból, Erdélyből, Délvidékről, valamint Magyarország mind a négy sarkából – szólisták és zenekarok, gyermekek és nagyszülők, amatőrök és profi előadók, “fűzfapoéták” és József Attila-díjas költők. Az országban jelenleg ez az egyedüli fesztivál, amely pályázási, zsűriztetési, bemutatkozási lehetőséget biztosít amatőr versírók és verséneklők számára – az alkotók találkozását, szakmai együttműködésüket elősegítve.
A fesztivál célja, hogy az Internet adta lehetőségeket felhasználva hirdesse az élő magyar költészetet, közvetlen kapcsolatot teremtsen a költők és a verseiket megzenésítő zenészek között. Ezáltal is szeretnénk eljuttatni a költészetet szélesebb körben a vers- és zenerajongókhoz, akik nyitottak az új művészi élmények befogadására.
Három vidéki helyszín után először jut el a fesztivál a fővárosba. A Fővárosi Művelődési Ház pályázat útján nyerte el a megrendezés lehetőségét.
A helyszín más szempontból is nagyon fontos az idei fesztivál megrendezésében. Minden évben vannak kiemelt, évfordulós költők, akiknek a műveiből válogatnak a verseket megzenésítő pályázók. Ebben az évben három kiemelt költője van a fesztiválnak: Gál Sándor felvidéki kortárs költő, Áprily Lajos és a 125 éve született Karinthy Frigyes. Újbuda erősen kötődik Karinthy emlékéhez, hiszen itt élt és alkotott, így nem véletlenül esett annak idején a szerzők választása az FMH-ra.
A fesztiválra továbbjutott szólisták és együttesek produkcióit több kísérőprogram színesíti. Minden este egy-egy kiemelt költőt köszöntenek az előadások, mint például a Főnix Színházi Műhely Karinthy előadása, Gál Sándor költői estje, illetve Huzella Péter koncertje. Az óvodásokat és iskolásokat rendhagyó irodalomórával várják az ország minden részéről és a határon túlról érkező művészek. A fáradhatatlan alkotókat Esti Versműhely keretében invitálják beszélgetésre.

  • A részletes program ITT olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .