Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Ízek, táncok, érzések//bemutató

2019. nov. 15. - 19:00

Budapest


Nemzeti Táncszínház, Kis Rókus utca 16-20.


Az Ízek, táncok, érzések két részből álló est: egy portugál és egy francia koreográfus készítette a társulat számára a darabokat.

Az Olaszországban élő és alkotó portugál koreográfus, Gustavo Oliveira Essence of the Senses (Az érzékek esszenciája) című koreográfiájában az érzékek állnak a figyelem középpontjában. Az érzékek teszik színessé a világot: a virágok illatát érezni, a nyári nap erejét a bőrön, a kedvenc ételt ízlelni, a legcsodásabb zenéket hallgatni vagy a legszebb tájakban gyönyörködni… az első szerelem mindent elsöprő erejét is érzelmi túlfűtöttség hatja át. A koreográfia öt részből áll, melyek során a táncosok felfedezik önnön érzékeiket, elveszítik, majd újra rájuk bukkannak.

Az ösztönök állnak mikroszkóp alatt a francia Aurélie Mounier The Missing link (A hiányzó láncszem) című koreográfiájában, melyben keresi a mai ember vonatkozásában az elfelejtett és elnyomott állati ösztönöket, melyeket a törzsfejlődés során a szellem és a lélek fejlődése, a kultúrák megjelenése háttérbe szorított, de ha őszintén kutatunk az emberi létben, akkor felfedezhető a jóság mellett bizonyos embertelen ösztönök. És ez a tény, egy evolúciós kulcskérdés, amelyről a koreográfus elmélkedik darabja során.