Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Jókai-konferencia

2014. dec. 6. - 09:00

Balatonfüred


Balatonfüredi Városi Múzeum, Blaha Lujza u. 3.


jókai

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézete és a Tempevölgy folyóirat tudományos tanácskozást rendez 2014. december 5-6-án „…író leszek és semmi más…” Irodalmi élet, irodalmiság és a Jókai-szövegekben címmel Balatonfüreden.

Az idei, 2014-es konferencia immáron harmadik abban a sorozatban, amely 2005 decemberében indult azzal a célkitűzéssel, hogy újragondolja Jókai Mór szerepét a magyar regényirodalom, az irodalmi- és sajtónyilvánosság történetében, valamint fórumot teremtsen a Jókai-kutatás új eredményeinek megvitatására. Az idei kollokvium előadói arra keresik a választ, milyen lehetséges funkciókat betöltve válik maga az irodalom a szövegek alakító tényezőjévé. Hogyan és milyen céllal bukkannak fel a Jókai-szövegekben az irodalmi élet leírásai, mi a szerepe a vendégszövegeknek és irodalmi utalásoknak a regényekben. Milyen formákat és móduszokat öltenek magukra az elbeszélői szólamnak vagy az egyes szereplői szólamoknak azok a megnyilvánulásai, amelyeknek a tárgya az elbeszélt szöveg vagy történet „irodalmisága”, „műfajisága”. A konferencián az MTA BTK ITI, az ELTE, a DE, az SzTE, a PPKE és a rendező Károli Gáspár Református Egyetem kutatói képviseltetik magukat.

A konferencia megrendezését a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara és Balatonfüred városa támogatta.

A konferencia előadói: Eisemann György, Farkas Evelin, Fried István, Gyimesi Emese, Hansági Ágnes, Hermann Zoltán, Hites Sándor, Margócsy István, Steinmacher Kornélia, Surányi Beáta, Szajbély Mihály, Szilágyi Márton, Török Lajos, Török Zsuzsa, Ujvári Hedvig, Vaderna Gábor.

Mai program:

9:00 Török Lajos (KRE): Politikai beszéd és regényírás (Jókai Mór: Politikai divatok)

9:20 Hermann Zoltán (KRE): Szatíra az 1840-es évek irodalmi életéről – Politikai divatok

9:40 Gyimesi Emese (ELTE): Értékrendek és rögeszmék “boszorkánytánca”. Jókai egy kuruc kori regényében. (Elbeszélői pozíciók A lőcsei fehér asszonyban)

10:00 Vita

10:30 Szünet

11:00 Farkas Evelin (DE): A Rákóczi-szabadságot feldolgozó Jókai-regények sajátosságai

11:20 Steinmacher Kornélia (ELTE): “Egy ember, aki mindent tud” Médiumok kulturális életre gyakorolt hatása reprezentációja Jókai szövegekben

12:00 Hansági Ágnes (KRE): A szatíra retorikája. (Egy ember, aki mindent tud)

12:20 Vita, zárszó

13:00 Ebéd


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .