Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Képzőművészet és színház találkozása – Milorad Krstić kiállításának megnyitója és a Forte Társulat bemutatója

2011. dec. 11. - 17:00

1146 Budapest


Műcsarnok, Dózsa György út 37.


Ruben BrandtJó ideje nem számít már példa nélkülinek, ha egy múzeumban vagy más művészeti kiállítótérben irodalmi felolvasóestet, koncertet vagy színházi előadást rendeznek. A Műcsarnok legújabb projektje azonban túlmegy a társművészeti programok beépítésének szokásos rendjén: a Ruben Brandt című produkció műfaja ugyanis múzeumszínház. Az ismert képzőművész, Milorad Krstić kifejezetten a Műcsarnok számára írt egy színdarabot, amelyet a Horváth Csaba vezette Forte Társulat ad elő december 11-től január 8-ig összesen kilenc alkalommal.
Aki napközben tér be a Műcsarnokba, az 2011. december 12. és 2012. január 8. között Milorad Krstić Das Anatomische Theater című kiállítását nézheti meg. A könyvben is megjelent több száz darabos, sodró gyűjteménynek elvont eszmék a szereplői: a művészetek, filozófiák, irodalmak, a film, a zene, a tudományok, háborúk vagy a fogyasztói szokások. A szlovén származású, Budapesten élő Krstić ezekből alkotja meg „mikrológiáit”, a beválogatott és megjelenített eszmék és történelmi dokumentumok sűrítményeit. Ez a grafikákból, muráliákból szőtt történelmi vízió úgy „lakja be” a Műcsarnok első három termét, hogy a látogató először a jobb és a bal örök erőterében és árnyjátékában elbizonytalanodva, majd tovább haladva a képek, vetítések törésvonalait óvatosan egyre ismerősebb térképpé formálva, végül az interaktív CD-Rom révén nekibátorodva találja meg saját útját és történetét.

  • Megnyitó: 2011. december 11., vasárnap 17.00.

A kiállításhoz kapcsolódó színdarab, a Ruben Brandt egy műkincsrabló történetének rekonstrukciója: a címszereplő Ruben Brandt elképesztő műkincseit – társai segítségével – a világ legnevezetesebb múzeumainak, galériáinak és magángyűjteményeinek kirablásával szerzi, miközben egyáltalán nem a meggazdagodás vágya vezérli. Mike Kowalski magándetektív megszállottan szeretné megoldani a bűnügyet. A rablók persze nem sejthetik Kowalski különös módszerét: hang nélkül nézi a klasszikus filmeket. A fekete humorral és szürreális tényekkel átszőtt gengsztertörténet tánc és képzőművészet „összegyúrása” a képek által anatómiailag meghatározott térben – a végtelenül egyszerű és komplex mozgás csöndjében pedig végül mindennek ki kell derülnie.

  • Premier: 2011. december 11. 20 óra.

További előadások:

  • 2011. december 12-13.
  • 2011. december 27-29.
  • 2012. január 6-8.

Szereplők: Andrássy Máté, Blaskó Borbála, Horváth Csaba, Kádas József, Sipos Vera, Vati Tamás/Csere Zoltán.
Rendező-koreográfus: Horváth Csaba.
Író, díszlet: Milorad Krstić.
Jelmez: Benedek Mari.
Fény: Pallagi Mihály, Payer Ferenc.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .