Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Keresztmetszet

2016. feb. 25. - 16:00

Debrecen


Debreceni Művelődési Központ, Kossuth u. 1.


olena

A Debreceni Művelődési Központ, együttműködve Magyarország Ungvári Főkonzulátusával, kiállítást rendez KERESZTMETSZET – válogatás a kortárs kárpátaljai képzőművészek alkotásaiból címmel Debrecenben.

A 31 kortárs kárpátaljai festő- és szobrászművész közel 80 művét felvonultató tárlat 2016. február 25-én, csütörtökön, 16 órakor nyílik a Belvárosi Galériában (Kossuth u. 1.). A megnyitón köszöntőt mond: Komolay Szabolcs, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa.

A kiállítást megnyitja a Kárpátaljáról érkező Kopriva Attila festőművész, művészettörténész, közreműködik Csovban Renáta (ének, hegedű), a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának hallgatója.

A határokon átívelő kulturális kapcsolatépítés a Debreceni Művelődési Központ stratégiai programja évek óta. A kulturális értékek cseréjében mindig is kitüntetett terület volt a képzőművészeti alkotó közösségek bemutatása, melynek eredményeként számos határainkon túli alkotó, művésztelep, művészeti csoport mutatta be munkásságát intézményünk egységeiben. A Belvárosi Galéria kiállítási tevékenységének is egyik meghatározó elemét képezi ez a terület, így kerülhettek a debreceni művészetszerető közönség elé a nagyváradi, szilágysági, felvidéki képző- és iparművészek műalkotásai.

Az iménti törekvés jegyében fogant kiállítási program újabb állomásaként február végétől az általunk kevéssé ismert kárpátaljai képzőművészet keresztmetszetét szemlélhetjük egy hónapon keresztül a Belvárosi Galériában. Magyarországon és Debrecenben első ízben láthatunk ilyen átfogó válogatást a régió festészeti, szobrászati terméséből. A tárlat igyekszik minél teljesebb képet nyújtani Kárpátalja kortárs képzőművészetéről, így a stílusbeli- és tematikus gazdagságon túl a terület nemzetiségi sokszínűségét is igyekszik láttatni: a magyar alkotók művei mellett ukrán és ruszin művészek munkáival is találkozhatunk a kiállításon.

A kiállítás megtekinthető 2016. április 1-ig, hétköznapokon 10-18 óráig.