Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kihűlt szemek, roggyant házak – Tar Sándor országa

2015. dec. 16. - 18:30

1094 Budapest


Trafó – Kortárs Művészetek Háza, Liliom u. 41.


Névtelen-11

2015. december 16-án 18:30-tól Keresztury Tibor, író, szerkesztő, irodalomtörténész, kritikus tart előadást Bevezetés a pokolba címmel Tar Sándor életművéről.

10 éve halt meg Tar Sándor, az író, aki belülről látta a társadalom peremére szorultak életét. Zavarba ejtő pontossággal írta meg napszámosok és gyári munkások megalázott életét. December 16-17-én a Forte Társulat mutatja meg az ő országukat – az országot, amelyről kevesen tudnak, amelyet sokan lenéznek, és amiről ritkán beszélnek. Keresztury Tibor Tar novelláiból állította össze A te országod című színpadi művet, amely Horváth Csaba rendezésében, fizikai színházi eszközökkel nyeri el végleges formáját. Brutálisan nyers, maró humorral átitatott előadás a vesztesek történeteiről.
Tar Sándor ‘ott’ maradt, ahonnan a pályatársak lassanként kivonultak. Ő még tudja, mitől lesz hirtelen csend a kocsmában – írta Tar Sándorról Bodor Ádám.

Tar Sándorról az utóbbi évtizedben főleg ügynökmúltjával kapcsolatban esett szó, többek közt ez vezetett tragikus halálához is. A produkció sem az író politikai múltjáról, sem annak megítéléséről nem beszél, pusztán bemutatja azoknak a szinte láthatatlan embereknek az életét, akikről vajmi keveset tudunk Budapest belvárosában.

A debreceni író azok közül való volt, akiknek életét megírta: dolgozott gyárban, küzdött a létfenntartásért, s a kishegyesi kocsmába nem anyagot gyűjteni járt, megfigyelni a törzsvendégeket, hanem az volt az élettere. Öngyilkossági kísérletei okán ki-be járt a pszichiátriára, beszervezték III/III-as ügynöknek, persze meg is fenyegették, aztán a rendszerváltás után közreadták a jelentéseit, és meghurcolták. És mindeközben a magyar novellát úgy újította meg, hogy egy szemernyi irodalmiaskodás vagy pózőrködés sem maradt szövegeiben. Csak az élet, ami egy idő után inkább volt neki teher, mint irodalmi téma, vagy kiváltság.

A hozzá hasonló számkivetettek és megalázottak sorsa elevenedik meg a Forte Társulat produkciójában is, minden patetikusság vagy kívülálló okoskodás nélkül. Drámai és abszurd történetbe enged betekintést nagy empátiával és rengeteg humorral a vesztesek nyelvét jól beszélő darab. Költői vízióvá oldódnak a brutálisan nyers, realisztikus események a produkcióban, melyben a mozgás és a szöveg egymást kiegészítve és egymásra támaszkodva jeleníti meg Tar Sándor világát testekkel, hangokkal, tánccal és zenével.

A radikális színpadi eszköztár és a húsbavágóan életszagú szövegek olyan erővel rántják be a nézőt a mindenkori alullevők világába, hogy hatásuk alól egykönnyen aligha szabadulhatunk.

Két olyan alkotó dolgozza fel az életművet, akik közül az egyik szoros viszonyt ápolt a szerzővel, a másik pedig másodszorra dolgozik Tar novelláival. Keresztury Tibor és Horváth Csaba most dolgozik együtt először, de egymásra találásuk nem a véletlen műve.

Keresztury Tibor azok közé tartozott, akik a végsőkig kitartottak Tar Sándor mellett, ez a lista pedig egészen rövid. Ő készítette az egyik utolsó interjút az íróval, s nemcsak munkáját kísérte végig szakmailag, de életét is barátként. Debreceniként közelről ismeri azt a közeget, amelyből Tar Sándor érkezett.

Horváth Csaba, a Forte Társulat vezetője tavaly a Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályával A mi utcánk című Tar Sándor kötet néhány elbeszélését állította színpadra. A kiszolgáltatott ember és a társadalom peremére szorultjainak témája kimeríthetetlennek bizonyult, és nagyobb térbe kívánkozott: most folytatta a debreceni író műveiből inspirálódó munkát, és további szövegeket dolgoz fel az új előadásban.

Szereplők/With:  Andrássy Máté, Fehér László, Földeáki Nóra, Horkay Barnabás, Kádas József, Krisztik Csaba, Kurta Niké, Nagy Norbert, Novkov Máté, Pallag Márton, Zsigmond Emőke

Jelmez: Benedek Mari
Díszlet: Mocsár Zsófia
Fényterv: Payer Ferenc
Zenei szerkesztő: Ökrös Csaba
Dramaturg: Garai Judit
Produkciós vezető: Számel Judit
Rendezőasszisztens: Kovács Henrietta
Rendező: Horváth Csaba