Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Konyak, rum, kevert

2010. dec. 20. - 10:00

1132 Budapest


Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény, Váci út 50., a Lehel Csarnokkal szemben


SZESZA XIX. században kialakult és a XX. századra megerősödött hazai likőripar negyedik nagyüzeme volt az 1911-ben alapított Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyár Rt., amely Budapest mai XIII. kerületében működött, a Forgách utcában. A bécsi nagytőkés Léderer-csoport által életre hívott likőrgyár tevékenységi köre a likőripari termékek előállításán és forgalmazásán kívül kiterjedt a minisztérium által engedélyezett finomszesz forgalmazására. A likőripari termékek – gyümölcslevek, borpárlat, gyümölcspálinkák, rumeszencia – előállításán kívül mezőgazdasági földbirtokok is biztosították a holt idény gazdaságos kihasználását. A gyárat az 1990-es években a Zwack cég felvásárolta majd megszüntette.

Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény új időszaki kiállításán a látogatók megismerhetik a mára szinte feledésbe merült Hazai Likőr-, Rum- és Szeszárugyár történetét, és megtekinthetik a múzeumban őrzött likőrtermékeket: 1930 és 1980 között gyártott, Európa-szerte ismert, tetszetős csomagolású likőröket bontatlan formában; számtalan kézzel festett címkét, vicces plakátot, valamint a gyár életét bemutató fotókat. Az érdekes és páratlan tárlatot a Zwack Múzeumtól kölcsönzött tárgyak egészítik ki.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .