Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Konyhában, ágyban, társaságban…

2013. Már. 16. - 11:00

1065 Budapest


Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház, Nagymező utca 20.


„A hazai képzőművészeti színtéren a 2000-es évekkel jelentek meg azok az életművek, melyek tendenciózusan, vissza-visszatérő módon szóltak bele abba a diskurzusba, ami a társadalmi nem konstruált voltára vonatkozik. Elkezdték újragondolni, kommentálni, hogyan jön létre, hogyan reprodukálódik, melyek azok a kategóriák, amelyek segítségével azonosítjuk: ez férfi, ez nő. Mi ennek a kulturális percepciónak a megszokott kategóriarendszere és hogyan lehet ezt visszájára fordítani. Beszélnek a megfelelő és nem-megfelelő nőiesség (és férfiasság) ideáljairól és szabályairól, a tisztaság kódokról, a performativitás megerősítő jellegéről, ami rituálékban és ismétlésekben ölt testet, a női domesztikálás eszközeiről, vagy a normatív szexualitás kontrollintézményéről, a házasságról. Volt és van egy erős mag, melynek a nyomán a hazai diskurzus is átvett, felfigyelt bizonyos jelenségekre a kilencvenes évek végén színre lépő nemzedéknek köszönhetően, azonban – a nemzetközi tendenciákhoz hasonlóan – a fiatalabb, következő generációra egyfajta ‘cooling out’ (Burton R. Clark) jellemző, távolmaradás, távolságtartás a női beszédmóddal, feminista kritikával szemben.

A kiállítás egy felütés olyan munkák egymás mellé helyezésével a két generáció képviselőitől, melyek azokat az életben tartott társadalmi sztereotípiákat bombázzák, melyek a nő helyét az orális hagyományban ismert és továbbörökített szólás, vicc szerint a ‘háztájiságban’ jelölik ki; viselkedési kódexét, megjelenését pedig a domesztikált környezet férfiszempontú elvárásai szerint normalizálják – állításokat fogalmaznak meg a nő kulturális reprezentációjáról, az életben tartott sztereotípiákról és helyéről a társadalmi térben.” (Kurátor: Oltai Kata)


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .