Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

KönyvTÁRlat VI. – TestesÉvad

2016. Sze. 15. - 17:00

1017 Budapest


Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota


konyvtarlat

Testünk médium. Rajta keresztül mutatjuk meg a látható világnak láthatatlan valónkat. Legkézenfekvőbb eszközünk a testetlen megmutatására. Sőt, gondolataink, meggyőződéseink óhatatlanul is formálják fizikai megjelenési formánkat, ha akarjuk, ha nem. Thomas Mann az Elcserélt fejek című kisregényében mindennél szemléletesebben mesélte el, hogy mi történt az erőtől duzzadó, izmos ifjú testével és vézna barátjáéval, miután csodálatos módon fejük a másik nyakára került.

Persze mindez eszköz is számunkra. Dönthetünk úgy is, hogy tudatosan formáljuk magunkat. Külsőnkkel megmutathatjuk a világnak azt, hogy kik vagyunk valójában. Vagy ez nem is olyan könnyű? Miért nem sikerül sokszor az igazi megmutatás?

A testet sokszor bűnösnek és kizárólag annak tartották. Még napjainkban is nehéz levetkőzni ezt a több évszázados meggyőződést. Pedig a testtel számolni kell. Ezért mondja újra és újra Esterházy Péter Csokonai Lilije A Tizenhét hattyúkban: „Egy tetemöm vagyon.”

Napjainkban gyakran elkényeztetjük, vagy sanyargatjuk a testünket. Ha sikerülne valamiféle egyensúlyt teremtenünk a végletek között, sikerülne szeretetteljes kommunikációt kialakítani testünkkel, egészségesebbek és boldogabbak lehetnénk.

Az Országos Széchényi Könyvtár évről évre megújuló irodalmi és kultúrtörténeti programsorozata a 2016/2017-es évadban a TESTet állítja vizsgálódásai középpontjába. Minden egyes alkalom során valamely testrész „kerül a boncasztalra”: MÁJ, SZÍV, LÁB, AGY és HAJ. A TEKINTET és a LÉLEK pedig már a testetlen belsőnk felé vezérel minket: elidegeníthetetlen, anyagtalan testrészeink.

Az egyes testrészekre épülő sorozat egyben új, friss szempontrendszert is kínál, lehetővé teszi, hogy olyan kuriozitásokat emeljünk ki művelődés- és irodalomtörténetünkből, amelyek másként nehezen volnának közös kontextusba helyezhetők, így például az agyunk alkalmazkodóképességéről alkotott képzetek vagy a testnormák változásai a művészettörténetben. Bár kiváló előadóink kultúrtörténeti érdekességek szempontjából ragadják meg a tárgyat, mindvégig szem előtt tartják a külső és a belső tartalmak egymásra hatását.

Az ötven perces előadásokat közreműködők, rövid művészeti produkciók színesítik, de lehetőség lesz kérdezni is a szakértőktől, előadóktól.

„VARÁZSGÖMB” Az előadásokat minden alkalommal rövid bemutató kíséri, melynek során egy-egy izgalmas, rejtett kincset ismerhetnek meg az érdeklődők a Nemzeti Könyvtár páratlan gyűjteményéből. Lekerül a vitrin az ereklyékről, egyfajta személyesebb találkozásra lesz alkalom a kiválasztott könyvekkel, fotókkal, kódexekkel.

A KönyvTÁRlat estjeire mindig csütörtökönként kerül sor, 17 órai kezdettel. Helyszíne az Országos Széchényi Könyvtár 6. emeleti díszelőadója.

Az Országos Széchényi Könyvtár a Budavári Palotában, az F épületben található. Megközelíthető a Dózsa György térről (178-as, 5-ös busz, 56-os villamos) gyorslifttel vagy a Vár felől (16-os busz) az Oroszlános Udvaron át a Könyvtár főbejáratán.

A rendezvényen a részvétel az NKA támogatásának köszönhetően ingyenes.

Gyűjtse a szórólapokat! Azok között a látogatók között, akik valamennyi alkalom szórólapját összegyűjtik, és eljuttatják a szervezők részére, a következő évad nyitóelőadásán értékes könyvjutalmat sorsolnak ki.

Az egyes alkalmak konkrét részleteiről, időpontjairól a Könyvtár honlapján tájékozódhatnak.

Összesített program:

2016. szeptember 15.

SZÁJ | A test beszél

Balázs Géza

2016. október 13.

TEKINTET | A festők és a fotográfus

Czimbal Gyula

2016. november 10.

LÁB | Ökológiai lábnyomozás

Vásárhelyi Tamás

2016. december 8.

MÁJ | Pacal és paleo

Váncsa István

2017. január 19.

SZÍV | A szeretni tudás művészete

Vekerdy Tamás

2017. február 16.

HAJ | Hajunk, nyakunk és tekervényei

Tátrai Zsuzsanna

2017. március 23.

AGY | Rejtett barázdák

Csókay András

2017. április 20.

LÉLEK | Testestül-lelkestül

Pál Feri atya