Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

KönyvTÁRlat

2019. jan. 24. - 17:00

1017 Budapest


Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, F épület


A Dunakanyarban, a Szentendrei sziget északi csücskében fekvő, a Dunán korábban hajózási és kereskedelmi szerepet is betöltő Kisorosziban a hatvanas évektől kezdve egyre több író telepedett meg, hétvégi házas, olykor állandó lakos formában.

Az elsők egyike Mészöly Miklós volt, akit a Dunához mindig is eredendő szálak fűztek, hiszen Szekszárdon született, majd évtizedekig élt – nem kizárólagosan – Kisorosziban. Nádas Péter, egy ideig Csaplár Vilmos, aztán Balassa Péter, Kukorelly Endre vettek vagy béreltek ott házat. Egyfajta irodalmi és politikai zarándokhely is lett belőle, mivel rengeteg, főleg fiatalabb író látogatta rendszeresen –  többek között előadóink is, Márton László, József Attila-díjas író és Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár. A Mészöly-Polcz házaspár évtizedeken keresztül töltötte itt a tavasztól őszig terjedő időszakot. Az író kilencvenes évek végén súlyosbodó betegsége nyomán ez a mozgás véget ért, a házak új tulajdonosra/bérlőre leltek, de a falu kiemelkedő kulturális jelentősége miatt az irodalmi hagyatékot gondozó Mészöly Miklós Egyesület egyfajta emlékhelyként évente két Mészöly-napot rendez az önkormányzat támogatásával. Mészöly írói és közéleti gondolkodásában a „hely” –  legyen az szülőváros, tartós lakóhely, vagy visszatérő látogatások színtere – mindig középponti szerepet játszott.

„Télen a szigetcsúcstól északra, tompa ék alakban, hatalmas homokpad nyúlik a Dunába, pár centis jég fedi, a dér erre fagy rá. Ha egyenesen az ék csúcsa felé tartok, nem tudom eldönteni, hogy a lábam alatt mikor és hol kezdődik a folyó befagyott medre. Elvileg, esetleg, már rég beszakadhatna a jég, s a meder gödrébe süllyedhetnék” – írja Mészöly Miklós a Térkép, repedésekkel című elbeszélésben, amelynek lapjain a gyermekkori Szekszárd környéki tájat rávetíti a Kisoroszi fölötti szigetcsúcsra.

Jó kiindulópont ez ahhoz, hogy szemügyre vegyük Mészöly Miklós Duna-vidéki tájait, Kisoroszival a középpontban.

17.00 – 17. 20 Bozó Andrea Jászai Mari-díjas színművész és Bagossy László Jászai Mari-díjas színházi rendező olvas fel A bilincs a szabadság legyen című kötetből részleteket.

17.20 – 18. 20 Két és fél perc Kisorosziról – részlet az OSZK által készített, korábban még soha be nem mutatott Mészöly Miklós életút-interjúból. Ezt követően Márton László, József Attila-díjas író és Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, irodalomtörténész, egyetemi tanár beszélget Mészöly Miklós és Polcz Alaine munkásságáról, életéről, személyes emlékeiket is felidézve. Mini tárlat: a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Mészöly-hagyatékból, valamint az OSZK gyűjteményéből mutatunk be néhány, a témához kapcsolódó különleges darabot