Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Kötetbemutató–Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyv

2020. jan. 28. - 17:00

Budapest


Írók Boltja, Andrássy út 45.


A KULTer.hu megjegyzése: az indián kifejezés az amerikai őslakosokra ma már nem használatos. Ugyanakkor az eseményen bemutatott kötetben és időszakban ezt a kifejezést használták Európában a romantikusan felfogott Vadnyugat őslakosaira – ezért az esemény leírásában ezt a szóhasználatot meghagytuk.

A Művészetről könyvek között című beszélgetés ezúttal a Baktay Ervin indológus életművét bemutató sorozat legújabb darabjához kapcsolódik. Az Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve című kötet a Hopp Múzeum egykori munkatársa, Baktay Ervin által 1931-ben alapított indián törzs életét jeleníti meg.
Baktay Ervin gyerekkorától fogva rajongott az indiánokért. Ez megmutatkozott már gyermekkori olvasmányaiban, játékaiban, élményeiben (Buffalo Bill budapesti előadása) és a kamaszkorában rögtönzött, nagyszabású színházi előadásaiban is, hogy azután felnőttkorában felelevenítse és valóságossá tegye gyerekkori ideáljait. 1924-ben művész barátai társaságával megalapítja a képzeletbeli vadnyugati várost, Loaferstownt, 1931-ben, Zebegényben pedig a dunai indiánok Törzsét. Azontúl minden évben valamelyik kis dunai szigeten töltik a nyarat. A halálosan komolyan vett játék vezetője természetesen Baktay volt: a Városban mint Bucktye Sheriff, a Törzsben mint Heverő Bölény Nagyfőnök.

Az „örök időkre” megalapított Városnak és Törzsnek állít emléket a történetüket feldolgozó tanulmánykötet. Ebben a korszak európai indiánmozgalmainak bemutatása mellett megjelenik Baktay, valamint az egykori Hollósy-iskolához tartozó művész barátok személyes háttere is. Külön elemzést kap a Törzs tárgykultúrája és mindennapi élete, valamint Huzella Pál festőművésznek a Törzs tagjairól készített egyedülálló karikatúrái és festményei. Ugyancsak külön tanulmányok elemzik a korszak „valódi indiánok” által írt legfontosabb műveinek – az utóbbi időszakban felszínre került adatok nyomán – igencsak ellentmondásosan megközelíthető hátterét.

A beszélgetés résztvevői: a kötet szerkesztői, Dr. Kelényi Béla tibetológus és Főzy Vilma néprajzkutató, valamint a Baktay által alapított Törzs tagja, Hegymegi Kiss Áron (Nyílhegy)

Moderátor: Dr. Gyarmati János főmuzeológus (Néprajzi Múzeum)

A Face