Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Köz.kemp’18 – COMMUNITAS / Kiállításmegnyitó

2018. Sze. 27. - 19:00

1053 Budapest


Labor Galéria, Képíró utca 6.


„A köz.kemp egy olyan tíznapos szakmai-közösségi műhely, mely lehetőséget ad pályájuk elején járó fiatal képzőművészeknek és elméleti szakembereknek arra, hogy a városi létből kiszakadva, új kapcsolatokat hozzanak létre, integrálódjanak a művészeti közegbe, együtt gondolkodjanak, kísérletezzenek, alkossanak. Az alkotótábortábor vázát a csoportos műhelymunka adja, melyeket kortárs képzőművészek és elméleti szakemberek vezetnek egy adott tematika mentén.”

A 20. század első évtizedeiben aktív holland származású francia vallásetnológus, Arnold Van Gennep által kutatott rítusok az emberi lét fontos átmeneteihez köthetőek, mint például a születés, felnőtté válás, és halál továbbá a társadalmi státuszváltás, beavatás és a helyváltoztatás. Gennep átmeneti rítus (Rites de Passage) fogalma szerint, ezek a rituális tevékenységek háromtényezős modellel írhatóak le: Elválasztás. Átmenet. Újra befogadás.

Victor Turner A rituális folyamat. Struktúra és antistruktúra című könyvében a ndembu törzs rítusainak kutatásán keresztül újra bevezeti az antropológiai gondolkodásba Van Gennep átmeneti rítus elméletét. Saját empirikus anyagán keresztül tovább finomítja egy általánosabb, a társadalmi működés dinamikáját leíró feltevéssé. Ehhez létrehoz egy új fogalmat: a communitas-t, amely a rituális folyamatban a liminalitás fázisát (azaz a Gennep-i modell átmeneti fázisát), meghatározó társadalmi forma, és olyan közösséget jelöl, amelyet maga a rituális folyamat teremt meg. A communitas során a közösség egynemű, strukturálatlan egésszé lényegül át, az egyén vágyait a csoport alapértékeinek alárendelve. A communitas a társadalom felől anti-struktúrának tűnik, mégis saját, csak erre a helyzetre jellemző szabályrendszerrel és működési mechanizmusokkal, szimbólumokkal rendelkezik. A liminális állapotot a bennük részt vevő közösség társadalmi szerepnélkülisége jellemzi, a struktúra megszűnik, azért, hogy a rituális folyamat végén új és más státuszban, társadalmi szerepben jelenjen meg.

A helyváltoztatás hatására meginduló rituális folyamat az erdőbényei alkotótábor résztvevőit szinte észrevétlenül szippantotta be. Visszatekintve a harmadik napon léphettek be a liminális stádiumba. Egyéni gondjaikkal, pozíciójukkal, a társadalmon belül betöltött szerepükkel nem foglalkoztak tovább, az egyetlen fontos dologgá a közös cél vált, a homogén csoport alapértékeit az együttes alkotás útján bemutatni. Az újra befogadás fontos lépéseként határozták meg az átmeneti állapotban létrejövő munkák kiállításon történő bemutatását. A rituális folyamat lezárását 2018.09.27-én tekinthető meg a Labor Galériában.

Workshop vezetők:
Csörgő Attila, Frazon Zsófia, Ladik Katalin, Sőrés Zsolt

Kiállító művészek, elméleti szakemberek:
Bánfi Brigitta, Bene Zsófia, Csejdy Borka, Donnák János, Fischer Judit, Hitka Lili, Kaincz Orsolya, Kállai M. Kata, Kiss Richárd, Lázár Eszter, Liter Zsófia, Máté Balázs, Nagy Tibor, Navratil Judit, Nyiri Barbara, Salamon Júlia, Szemző Zsófia, Sztrehalet Oxána, Váczi Lilla, Vida Szabolcs, Zalavári András

Kurátorok:
Csejdy Borka, Hitka Lili

A Facebook-esemény itt érhető el.