Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

KOZM/ET/IKUS SZÍNHÁZ – Lena Lešková kiállítása

2011. ápr. 25. - 10:00

1088 Budapest


Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, Rákóczi út 15.


Lena Lešková kiállítása

Lena Lešková – Bubánová (1963, Trebišov – Tőketerebes) művészete a 80-as évek második felében indul, miután befejezi tanulmányait a sároseperjesi PJ. Šafárik Egyetemen. Ez idő tájt több alternatív projektben vesz részt, e korszakát elsősorban posztmodern felfogású figurális festészete jellemzi. A 80-as évek végén ill. 90-es évek elején érdeklődése más irányba fordul. Nagyobb teret kap az expresszív megfogalmazás, ahol alapvető szerep jut a sík formáknak, a színnek, a pigment anyagi mivoltának, a rétegződő struktúráknak. Elhagyja a megfogalmazás hagyományos eszközeit, föntről odavetve hordja fel a festéket az alapra. Az irányított esés és a véletlen problematikája foglalkoztatja, lehetséges kombinatorikájukat vizsgálja.

Kozm-et-ikus színházában a grafikai nyomattal dolgozik, amelyet sajátos kontextusba helyez. Három gömböt tesz a kiállító térbe, mindegyikük átmérője 2 méter. E gömbök felszínén térbelileg manipulált képet hoz létre, amelyek lenyomata videoprint formájában tárul a közönség elé. A papíron guruló gömb által létrejövő lenyomat szkenneléséről van szó, amely tetszés szerint manipulálható. A 3D-s eredetiről analóg kapcsolatot feltételező 2D-s modell készül, majd a 2D- s modellről bonyolultabb 3D-s modell, azaz az analogikus kép digitálissá változik, amelyet kreatív módon tovább lehet fejleszteni.  Az inverz folyamat felvillantja előttünk, ahogyan a művész tudata dolgozik, miközben formát, színt, síkelemeket, tömeget hív segítségül. E művészeti akció kezdete a mítikus születést juttatja eszünkbe – kezdetben volt az idea, és belőle keletkezett a gömb, pontosabban rögtön három gömb. Az ilyen állítások korábban csak a filozófusokat és a tudósokat foglalkoztatták, de ez ma már a művészekre is igaz. Az alkotó olyan rejtett tartalmakra kérdez rá, amelyekre a művészeten kívül még a tudomány és a filozófia is képes. E három terület minősége különböztet meg bennünket planétánk többi lakójától, mely sajátságaink velünk együtt érkeztek, és velünk együtt távoznak majd e világból. A kiállítás kurátora Peter Michalovič filozófus, esztéta.

  • 2011. 4. 19.2011. 5. 13.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .