Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

Krisztus születése (világpremier)

2015. feb. 13. - 19:00

Debrecen


Csokonai Színház, Kossuth u. 10.


01_jambor_studio_proba_15_02_04

Krisztus születése címmel mutatja be 2015. február 13-án (péntek) 19 órától Misima Jukio, a világhírű „ikonná” vált japán író három darabját a debreceni Csokonai Színház. A Krisztus születése produkció három Misima-darabra épül. A legrövidebb, verses darabot, a Krisztus születése (Kiriszuto kótanki) címűt Vihar Judit magyarította, aki a nagy Misima-fordításköteten is dolgozott, annak nyelvi lektora és egyik fordítója volt, a másik kettőt maga a rendező, Jámbor József. A három darab szövege a Csokonai Színház előadásában lesz először magyarul élvezhető, hiszen még az említett fordításkötetben sem szerepelnek. A Csokonai Színház Misima-bemutatójának bátorságát, különlegességét és értékét növeli, hogy a híres-hírhedt író eme korai három színpadi művét még sehol a világon nem mutatták be. A Krisztus születése tehát világpremier. Igazi csemege a színházrajongóknak.

Távolság (Rotei) – 1939
Főbb szereplők: A Gyermek, Mária, József, Hercegnő, Angyalok, Ördögök
Misima már gyermekkorában megismerkedett a Bibliával, ami olyan mély benyomást tett rá – különösen az Újszövetség –, hogy tizennégy éves korában megírta ezt a negyven oldalas, négy felvonásos, huszonnyolc szereplőt felvonultató darabot, melynek középpontjában a szeplőtelen fogantatás áll. A darab kezdetén angyali kórus jövendöli meg a Sátánnak Krisztus eljövetelét, melynek hallatára az remegni kezd. A mű figyelemre méltó írói kvalitásokról tanúskodik a szerző fiatal kora ellenére. Ez volt az első nagyobb lélegzetű irodalmi munkája, habár verseket, kisebb írásokat, rövidebb darabokat már addig is papírra vetett.

A napkeleti bölcsek (Higasi no hakaszetacsi) – 1939
Főbb szereplők: Heródes király, Szenninosza, öreg tanácsadó; A három napkeleti bölcs
Új csillag jelenik meg Galilea felett. A király, Heródes megkérdezi öreg tanácsadóját, vajon mit jövendöl ez a jelenség. Az öreg azt válaszolja neki, hogy hamarosan megszületik majd az az ember, aki a zsidók királya lesz. Heródes haragra gerjed és megöleti az öreg tanácsadót. De megjelennek a napkeleti bölcsek, és elhíresztelik a király születéséről szóló jóslatot. Heródes király elhatározza, hogy megöli a királyt, az újszülött Megváltót, akitől retteg.

Krisztus születése (Kiriszto kótanki) – 1939
Főszereplő: Krisztus
Krisztus születésének és életének a története, de a darabban a keresztre feszítés elmarad.

Misima Jukio már a húszas éveinek közepétől sorra nyerte a különböző irodalmi díjakat, műveit megírásuk után szinte azon nyomban kiadták. Harmincas éveire a világ is megismerte nevét: elsősorban modern nó-játékai révén, de regényei, esszéi, nyilatkozatai jóvoltából is. A negyvenes éveire világhírűvé vált, műveit számos nyelvre lefordították. A misimai színházi életmű mérhetetlenül gazdag, szerteágazó és roppant izgalmas. Nem csupán a modern, nyugati stílusú dráma és színjátszás, az ún. „singeki” területeit hódította meg, hanem a tradicionális japán színház egyenes ági örököseként biztosította annak XX. századi kontinuitását, méghozzá úgy, hogy közben világhírűvé tette azt. Misima – kortársai között egyedülálló módon – képes volt arra, hogy klasszikus kabuki szövegeket írjon, annak tradicionális formáit követve, XVIII-XIX. századi japán nyelven. Tehetsége arra is alkalmassá tette, hogy megalkossa a másik tradicionális japán színházi műfaj jelenkori változatát. Modern nó-játékai bejárták a világot, számos nyelven bemutatták őket. Misimát háromszor jelölték az irodalmi Nobel-díjra. Bármennyire szenvedélyesen űzte választott hivatását, bármennyi sikert, örömöt hozott számára az írás, életében a főszerepet átvették a hősi fantáziák, és egyre inkább elmélyült a szamuráj-éthosz tanulmányozásában.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .