Nyomja meg az Enter billentyűt a kereséshez!

KULTOK III. After: Freakshow

2014. máj. 7. - 18:00

Debrecen


Debreceni Egyetem, Irodalom Intézeti Könyvtár, Egyetem tér 1.


KULTOK after
Beszélgetés a popkultúrába átszivárgott freakesztétikáról, a sideshowtól Dianne Arbuson át Marilyn Mansonig.

Vendégek: Gaborják Ádám (irodalomkritikus), Győrffy László (képzőművész), Szabó Orsolya (médiakutató), moderál: Sepsi László (író, filmkritikus).

Az abnormálisnak vélt emberi testek tömegszórakoztatás céljából történő bemutatása a XIX. században vált a korabeli szórakoztatóipar virulens ágává: P. T. Barnum vagy Tom Norman freakshowi ötletgazdag gátlástalansággal zsákmányolták ki a közönség kíváncsiságát, gyakran a határt is elmosva valódi és fiktív torzszülöttek között (lásd például Barnum maga eszkábálta „fidzsi szirénjét”). Habár a XX. század első felére a freakshow fokozatosan lesüllyedt és a nyugati kultúrában mindinkább nemkívánatos, alantas és a kiállított személyekre nézve megalázó intézménynek tekintették, hagyatéka szinte minden művészeti ágban megjelent, a képzőművészettől a képregényeken és filmeken át a könnyűzenéig. A KULTOK III. After kerekasztal-beszélgetésén ezt a tradíciót járjuk körül, rákérdezve másság és normalitás, attrakció, sokkérték és sztárkultusz, illetve az így generált szubkultúrák viszonyaira.

A program a Debreceni Egyetem magyaros szakhetének keretében valósul meg!


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .